Pestrec mariánsky má v liečení ľudských neduhov naozaj bohatú tradíciu. Na jeho biologicky aktívnych látkach stavia medicína už dlhé tisícročia. Postupne sme zabudli na to, čo všetko nám dokáže príroda ponúknuť. Dobrou správou však je, že dnes sa opäť učíme objaviť jej skvelé účinky. Pestrec mariánsky skvelo obstál pri podpore liečby mnohých ochorení, ktoré sú spojené s pečeňou (cirhóza, hepatitída, tukové ochorenie pečene a mnohé iné). Za svoje schopnosti vďačí látke s názvom silymarín, ktorá si dokáže napríklad poradiť so zápalmi. Dnes sa však zaoberáme otázkou, či vám dokáže pestrec pomôcť i v prípade, ak to preženieme s alkoholom.
Nezmierňuje príznaky opice, dokáže však pomôcť inak
V prvom rade by ste mali vedieť, že pestrec vám nepomôže zmierniť bolestivé príznaky opice, ktorá je hneď ráno neklamným znakom, že ste to predchádzajúci deň prehnali s alkoholom. S príznakmi opice vám môže pomôcť napríklad kudzu alebo zázvor. Na druhej strane však pestrec rozhodne nie je krokom vedľa.
Vďaka obsahu účinných látok pomáha odbúravať škodlivé látky, ktoré vznikajú pri metabolizme alkoholu. Tieto toxické látky sú zodpovedné za postupný rozvoj zápalov, ktoré postihujú najmä tkanivo pečene, ohrozený však môže byť i mozog a žalúdok. Neliečenie daných zápalov a nadmerná konzumácia alkoholu postupne vedie k vytvoreniu jaziev na povrchu pečene a k prepuknutiu cirhózy.
Tomuto procesu je možné predísť vyváženou životosprávou a minimalizovať príjem alkoholu. Ak ste to však v konkrétny deň prehnali, pestrec vám pomôže zbaviť sa škodlivých látok v organizme oveľa rýchlejšie a efektívnejšie. Okrem toho pomáha predchádzať i vzniku zápalov, pretože tlmí signály, ktoré sú priamo alkoholom vyvolané. Slúži i ako antioxidant, ktorý spoľahlivo chráni bunky pred oxidačným stresom vyvolaným nadmernou konzumáciou alkoholu.
Pestrec mariánsky ako aj iné bylinky či predovšetkým liečivé huby nájdete na www.yao.sk