
Iné názvy:
- slovensky – plamienky zimnej
- latinsky – Flammulina velutipes
- japonsky – enokitake
Použitie testované v praxi:
- stimulácia imunitného systému (kvasinky, baktérie, vírusy, plesne) + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
- doplnková terapia rakoviny (metastázy) + podľa typu nádoru
- podpora u chemo alebo rádioterapie
- podpora kardiovaskulárneho systému + Reishi, Cordyceps, Auricularia
- diabetes, regulácia úrovne krvných cukrov + Maitake, Shiitake
- potravinové alergie + Hericium + Reishi
- dermatitídy, ekzémy + Reishi, Agaricus
Ďalšie motívy pre použitie Enoki:
alergické reakcie, ekzémy, antioxidačné účinky, hepatoprotektívne účinky, podpora správneho zloženia mikroflóry, zlepšenie mentálnych funkcií, nespavosť, prírodné antibiotikum, protizápalové pôsobenie, akné, Crohnova choroba, žalúdočné vredy, Helicobacter pylori, trombolytickej účinky, cholesterol, hypertenzia, zlepšuje funkciu pankreasu, zápaly, výtok, zníženie oxidačného stresu, podpora zdravej mikroflóry, znižovanie hladiny tukov v krvi, predchádzanie chorobám srce a ciev
V akej forme užívať vitálne huby?
Ak chceme huby užívať pri terapii rôznych zdravotných problémov, je potrebné ich nejakým spôsobom najprv spracovať.
Pre terapiu sa vitálny huby užívajú zvyčajne vo forme horúcovodných extraktov. U niektorých húb, ako je potrebné Reishi či Chaga, je potrebné urobiť ešte druhú extrakciu (tzv. Dvojitá extrakcia ), aby sa uvoľnili látky vo vode nerozpustné. V prípade Reishi a Chaga treba triterpény.
Huby vo forme prášku (biomasy) sú určite dobré, ale zvyčajne pre terapiu príliš slabé. Dávajú sa treba pri preventívnom užívaní.
Extrakciou sa rozbije chitínový bariéra hubové bunky a náš organizmus je schopný využiť účinné látky, ako sú napríklad polysacharidy (najmä β-1,3 / 1,6 D-glukány ).
Hubové polysacharidy sú hlavnými účinnými látkami húb. Ale nie jedinými !!! Dôležité sú aj triterpenoidy, ergosterolu, esenciálne fosfolipidy, minerály, vitamíny, enzýmy atď.
Stručný opis
Enoki ( Flammulina velutipes, Plamienky zimnej, Enokitake, golden needle mushroom) patrí medzi populárne jedlé huby. Rastie na celej severnej pologuli, tj. Je možné ju nájsť v Severnej Amerike, Ázii, Európe. Naviac je aj komerčne pestovaná. Je teda dostupná po celom svete. Jedná sa o saprofytickej hubu, ktorá rastie v trsoch pri koreňoch stromov a bázach pňov. Veľmi dobre znáša aj nízke teploty, a to aj tie pod nulou. Je ju teda možné zbierať aj v zime. Okrem toho čerstvá je dostať po celý rok. Enoki z voľnej prírody a tá umelo pestované sa od seba líšia v podobe, nie však účinkoch. Enoki z voľnej prírody má drobný kruhovitý mierne vypuklý medovo zlatistý klobúčik, ktorý je trochu lepkavý, na tenké zamatové nôžke, ktorá má výšku asi 10 cm. Enoki pestovaná bez prístupu svetla je biela so zašpicatenými “nerozvinutým” klobúky.
Enoki je využívaná dlhé stáročia na liečbu mnohých chorôb tradičnou čínskou medicínou. Písomné zmienky o nej pochádzajú už z obdobia dynastie Han. V období okolo roku 900 nl (si shi zuan Yao), sú texty, ktoré podrobne popisujú, ako Enoki kultivovať a pestovať, tj. Pripraviť vhodný substrát, ako špongiu zalievať atď.
Na vedecké účely bola Enoki popísaná ž v roku 1782, a to MA Curtisom, ktorý zaradiť do rodu Agaricae, pomenoval ju Agaricus velutipes. K premenovaniu došlo až v roku 1951, kedy ju R. Singer preradil do súčasnej skupiny a dal jej tiež nové meno, tj. Flammulina velutipes.
Enoki je veľmi chutná a v kuchyni rôznorodo využiteľná huba, ktorá má tiež veľký liečebný potenciál, ktorý si priblížime v ďalšom texte. Začneme však zložením huby.
Zložky v Enoki
polysacharidy
Rovnako ako ostatné vitálne huby je aj Enoki veľmi bohatá na polysacharidy. Je možné z nej extrahovať rôzne skupiny cukrov. Jedná sa napr. O monosacharidy, a to manózy, xylózy, glukózu, galaktózu ai. Ďalej potom som v nej disacharidy, tj. Sacharidy s dvoma cukrovými molekulami, tj. Ciróze, trehalóza. Najdôležitejšie sú však polysacharidy, ktoré sú zložené z mnohých cukrových jednotiek, monosacharidov. Najznámejšie polysacharidy sú beta glukány, alfa glukány a potom tiež chitín. Posledné spomenutí podporuje trávenie a peristaltiku a tiež správne zloženie črevnej mikroflóry. Glukány sa z čreva vstrebávajú a majú mnoho účinkov. Vie neutralizovať voľné radikály, pôsobí protirakovinové a hlavne imunomodulačne.
Polysacharidy získané z Enoki sú označené SFR1, FVP2, PA3DE a PA5DE. Polysacharidy sa líšia svojím zložením a štruktúrou, a od toho sa odvíja aj odlišnosť účinkov. Niektoré lepšie neutralizujú voľné radikály, iné viac stimulujú imunitný systém. Ale naskrz je ich účinnosť veľmi podobná.
Bielkoviny a aminokyseliny
Enoki je bohatá na aminokyseliny a bielkoviny. Dôležité je, že obsahuje aminokyseliny esenciálne, teda tie, ktoré si telo nevie vyrobiť a musí ich preto dostávať zvonku potravou. Najviac je v Enoki kyseliny glutámovej, alanínu, glycínu, lyzínu, nechýba ani metionín, valín, izoleucín, fenylalanín či treonín. Mnohé aminokyselín sa podieľa aj na chuti a vôni huby, a to hlavne tie, ktoré obsahujú síru. Aminokyseliny sú stavebnými prvkami bielkovín.
V Enoki je možné nájsť aj bielkoviny. Najznámejšie sú určite tie, ktoré nesú označenie FIPS (fungal immunomodulatory proteins), teda imunomodulačnej bielkoviny. Ich názov je odvodený od ich hlavného účinku, teda modulovať aktivitu imunitného systému.
Okrem FIPS sú tu aj proteíny, ktoré inaktivujú ribozómy, tj. Flammin, flammulin či Velin. Tieto bielkoviny blokujú transláciu, tj. Zasahujú negatívne do procesu syntézy bielkovín, a to v poslednom kroku.
Ďalším z veľmi dobre známych bielkovín je flammutoxin. Jedná sa o cytolytickú bielkovinu. V tomto prípade pôsobí bielkovina proti červeným krvinkám. Neničí však všetky typy erytrocytov, ale potkania, králičia, prasacej, psie, mačacie a ľudské. Ovčie, kozie či konské erytrocyty sú proti pôsobeniu flammutoxinu odolné. Flammutoxin pôsobí tak, že vytvára otvory v membráne buniek, ktoré potom zomrú. Navyše ovplyvňuje aktivitu iónových kanálov, ktoré zaisťujú presun iónov cez bunkovú membránu, tým ovplyvňuje aj krvný tlak a menia výsledky EKG. Pri bežnej konzumácii sa nie je čoho báť, pretože koncentrácia bielkoviny je v hube malá, riziko pre ľudí teda nulové. Aktivitu flammutoxinu navyše “neutralizuje” vápnik. V pokusoch na myšiach sa zistilo, že nebezpečná dávka je 2,45 mg / kg čistého flammutoxinu, ak je vpichnutí do brušnej dutiny.
Medzi bielkoviny patrí tiež enzýmy. Sem radíme napr. Proflamin, ktorý má protirakovinové účinky.
Lipidy a mastné kyseliny
Enoki je tiež zdrojom mastných kyselín, lipidov, hoci má nízku energetickú hodnotu a neobsahuje cholesterol. V Enoki je ideálny zastúpenie mastných kyselín, je tam viac tých nenasýtených, teda tých pre zdravie človeka prospešných, tj. 80% nenasýtených vs. 20% nasýtených. Najväčší podiel nenasýtených mastných kyselín tvorí omega-6 kyselina linolová, kyselina olejová, arachidonová, nasýtené mastné kyseliny zastupuje napr. Kyselina palmitová.
Vitamíny a minerály
V Enoki nechýba ani minerálne a stopové prvky. Jej konzumáciou prijmeme sodík, draslík, vápnik, fosfor, meď, železo, zinok a selén atď. Nemôžeme zabudnúť ani vitamíny. Enoki obsahuje vitamíny skupiny B, tj. Tiamín (B1), kyselinu pantoténovú (B5), niacín, riboflavín (B6), tiež je tu zastúpený vitamín D a E alebo provitamín A (beta karotén) a medzi karotenoidy patriaci lykopén.
fenolové zlúčeniny
Zlúčené vychádzajúce z fenolu majú silné antioxidačné účinky, spomaľujú teda degeneratívne procesy, sú protirakovinové a tiež sú prevenciu pred aterosklerózou. Fenoly v Enoki sú napr. Kyselina elegalová, p-kumarická, kávová a ferulická kyselina, pyrogalol, quercetin ai.
terpény
V Enoki sú tiež terpénové zlúčeniny, aj ony, podobne ako fenoly, sú silnými antioxidantmi, navyše sú však veľmi úspešnými zabíjač rakovinových buniek aj infekčných patogénov. Medzi terpény v Enoki patrí enokipodiny A-D, flammulinolid A a B a tiež flamvelutpenoidy A-D.
steroly
Nemôžeme zabudnúť ani na to, že Enoki v sebe skrýva tiež steroly. Medzi najznámejšie patrí vitamín D2, teda ergosterol. Ďalej potom je to napr. Ergost-8 (14) -ene-3β-ol, ale aj cerevisterol, zasahujú do metabolizmu, majú protirakovinové účinky atď.
S čím všetkým môže Enoki pomôcť?
protirakovinové účinky
Malígne ochorenia postihujú čoraz viac ľudí. Je to dané životným prostredím, genetickou predispozíciou, ale mnohokrát tiež životným štýlom, ako to vidíme napr. U rakoviny pľúc či hrubého čreva. Aj napriek pokrokom v medicíne v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby mnohí pacienti choroby podľahnú. Liečba samotná je potom veľmi náročná, najčastejšie zahŕňa chirurgický zákrok s odstránením celého, či čo najväčšej časti nádoru (nie je možné pri krvných nádorov), odstránenie napadaných uzlín, metastáz atď. Veľakrát je nutné odobrať veľké kusy orgánov a tkanív. Ďalej sa využíva chemoterapia či rádioterapia. Dnes sa do popredia dostáva tiež biologická terapia, ktorá je založená na posilnenie protinádorovej imunity. Stále sa hľadajú nové možnosti liečby, ktoré by čo najmenej zaťažovali pacientov, ale boli účinné a vyliečili. Vedci sa obracia aj k prírode a látkam,ktoré sa vyskytujú v rastlinách. Je teda logické, že pomoc hľadajú aj u húb.
Protinádorové účinky Enoki boli objavené vlastne náhodne a nebolo to v laboratóriách, ako je väčšinou bežné. V Japonsku lekár Testudo Ikekawa medzi rokmi 1972-1986 vykonával monitorovanie výskytu rakoviny. Zistil, že oblasť okolo Nagana je výnimočná tým, že je tam výskyt rakoviny oveľa nižší ako v iných častiach krajiny, a to o 39%. Samozrejme to upútalo jeho pozornosť a snažil sa nájsť, čo za týmto javom stojí. Zistil, že v tejto oblasti sa vo veľkom pestujú Enoki. Pestovatelia huby tiež konzumovali. Bola teda nájdená spojitosť medzi konzumáciou huby a zníženie výskytu rakoviny.
Ďalej tiež prebiehali výskumy overujúce protirakovinové účinky, a to in vitro, tj. Na bunkových kultúrach, či in vivo, tj. Na zvieratách, boli tiež vykonané klinické štúdie.
Enoki tak bola pridávaná k bunkovým kultúram vyrobeným z rôznych typov rakoviny. Proti rakovine pôsobí hlavne polysacharidy, terpény, bielkoviny atď. Rakovinové bunky sa v prítomnosti Enoki prestávajú množiť, neproliferují. A čo viac, sú u nich spustené vnútrobunkové pochody, ktoré vedú k bunkovej smrti, tj. Apoptóze. Enoki tiež poškodzuje mitochondrie, ktoré sú energetickou “zásobárňou”, niečo ako elektráreň. Pri jej vyradení bunka umiera. Preukázalo sa tiež, že obmedzuje tvorbu metastáz. Je zabránené “pohybu” buniek z nádorovej masy mimo primárny nádor. Toto sa preukázalo u rakoviny prsníka, krčka maternice, pľúc, pečene, žalúdka, nosohltanu karcinómu, ale aj agresívneho melanómu.
Pri pokusoch na zvieratách sa tiež preukázalo, že Enoki je prínosná. Podávanie FIP-FVE zmenší nádor u chorých zvierat, a dochádza tiež k obmedzeniu metastázovanie do lymfatických uzlín. Ide o to, že došlo k zníženiu tvorby nových ciev. Ich tvorbu nádor podporuje, pretože potrebuje viac kyslíka a výživy, ale tiež možnosť nimi vycestovať a dostať sa do tela. V iných testoch sa zistilo, že stačí 10 mg Enoki k tomu, aby sa výrazne predĺžila doba prežitia krýs o 86%.
Iné pokusy potom ukázali, že Enoki vie zvýšiť účinnosť štandardných protirakovinových terapií a obmedziť ich vplyv na ľudské zdravie.
Enoki totiž tiež podporuje protinádorovú imunitu. Imunitný systém sa pod vplyvom FIP-FVE obracia proti nádorovým bunkám. Myši s rakovinou pečene sa pri podávaní FIP-FVE mali vyššie produkciu imunitný aktivitu posilňujúcich cytokínov, zvýšili sa počty imunitných buniek a došlo ku zmenšeniu objemu nádoru. Znížila sa tiež tvorba nových ciev, ktoré by k nádoru privádzali živiny.
Chang YC, Hsiao YM, Wu MF, Ou CC, Lin YW, Lue KH, Ko JL. Interruption of lung cancer cell migration and proliferation by fungal immunomodulatory proteín FIP-FVE from Flammulina velutipes. J Agric Food Chem. 2013 Dec 11; 61 (49): 12044-52.
Yi C, Zhong H, Tong S, et al. Enhanced oral bioavailability of a sterol-loaded microemulsion Formulation of Flammulina velutipes, a potential antitumor drug. International Journal of nanomedicíny. 2012; 7: 5067-5078. doi: 10.2147 / IJN.S34612.
Ng TB, Ngai PH, Xia L. An agglutinin with mitogenic and antiproliferative activities from the mushroom Flammulina velutipes. Mycologia. 2006 Mar-Apr; 98 (2): 167-71.
Ohkuma T, Otagiri K, Ikekawa T, Tanaka S. Augmentation of antitumor activity by combined Cryo-destruction of sarcom 180 and proteín-bound POLYSACCHARIDE, EA6, isolated from Flammulina velutipes (Curt. Ex Fr.) Sing. in ICR mice. J Pharmacobiodyn. 1982 Jun; 5 (6): 439-44.
Yang, Wenjian Pei, Fei Shi, Ying Zhao, Liyan Fang, Yong Hu, Qiuhui. Purification, characterization and anti-proliferation activity of polysaccharides from Flammulina velutipes. Carbohydrate Polymers, Volume 88, Issue 2; 2012, pp. 474-480.
Lee, Si-Rim; Nam, Dong-Yun; Lee, Hyun-Jin; Park, Chul-Hong; Heo, Jin-Chul; Kim, Jong-Guk; Lee, Jin-Man; Lee, Chang-Yun; Park, Hee-Ju; Lee, Sang-Han. Analysis of Anti-Tumor Activity of Flammulina velutipes Extract on B16 cells. • Korean Journal of Food Preservation Volume 16, Issue 4, 2009, pp.599-603.
Ikekawa, T., et. al., eds. 1989. “Twenty-years of Studies on Antitumor Activities of Mushrooms,” Nagano Prefectural Research Institute of Rural Industry.
Ikekawa, T., Uehara, N., Maeda, Y., Nakanishi, M., Fukuoka, F., 1969. “Antitumor activity of aqueous extracts of edible mushrooms.” Cancer Research 29: 734-735.
Ikekawa T, Maruyama H., Miyano T, Okura A, Sawaskai, Y., Naito, K., Kawamura, K., Shiratori, K., 1985. “Proflamin, a new antitumor agent: preparation, physicochemical properties and antitumor activity . ” Japanese Journal of Cancer Research 76: 142-148.
Imunomodulačné účinky Enoki
Imunitnís systém, resp. jeho správne fungovanie je pre náš život nevyhnutné. Bez neho by sme veľmi ľahko podľahli aj banálnym infekciám. Ale imunitný systém nás nechráni len pred infekciami, ale aj pred ďalšími negatívnymi vplyvmi z okolia aj z organizmu, vďaka jeho aktivite tiež dochádza k hojeniu. To všetko ale záleží na jeho správne aktivite. Imunitný systém má reagovať na cudzie antigény, ktoré sú nebezpečné, teda napr. Na tie na patogénnych organizmoch, ale nemá reagovať s cudzími antigénmi, ktoré nie sú nebezpečné, tj. Napr. Alergény, a už vôbec nemá reagovať s antigénmi vlastného tela, ako to vidíme u autoimunitných chorôb. Obranná reakcia navyše musí mať dostatočnú intenzitu aj trvania, musí dôjsť k jej ukončeniu. Ak je slabá a krátka, nedôjde k odstráneniu nebezpečenstva, ak je moc silná či príliš dlhá, vedie to k poškodeniu tkanív.Enoki vie uvádzať imunitný systém do harmónie tak, aby fungoval, ako má.
Najviac sa do ovplyvnenie imunitného systému zapájajú polysacharidy a FIP-FVE. Pri pokusoch, v ktorých sú pridané tieto látky k bunkovým kultúram z imunitných buniek, sa potvrdilo, že tieto reagujú zvýšenou aktivitou. Dôjde k ich proliferácii, teda zvýšenie počtu, produkujú viac prozápalových cytokínov (napr. IL-2, IL-4, IFN-γ, TNF-α, LT, IL-1), zlepšujú sa ich funkcie. Napr. v prípade makrofágov je to schopnosť fagocytovať, tj. pohlcovať cudzorodý či vlastné poškodený materiál. Patogény sú potom tiež vnútri makrofágov ničené a jeho súčasťou “vystavené” na povrchu, aby ich mohli rozpoznať aj ďalšie bunky, hlavne T lymfocyty. Po aktivácii T lymfocytov dochádza tiež k aktivácii B lymfocytov a zvýšenie produkcie protilátok.
Enoki však neovplyvňuje imunitný systém jedným smerom a mechanizmom. Vie tiež imunitnú reakciu usmerňovať a tlmiť, keď sa jedná o patologické zápaly, autoimunitné a alergické. Existujú štúdie, ktoré preukázali, že v prípade alergií Enoki zmierňuje príznaky. U myší bola vyvolaná alergia na ovalbumín, vytvorili sa teda proti nemu protilátky IgE. Ak bola myšiam podávaná Enoki, došlo k zníženiu koncentrácie týchto protilátok v krvi. Podobné to bolo na myšiam modelu astmy. Podávanie Enoki výrazne znížilo hyperreaktivitu dýchacích ciest i tvorbu sekrétu. Navyše bola sliznice menej infiltrovaná imunitnými bunkami, zápal bol znížený a dýchacie cesty menej poškodené. Nedošlo k ich remodelácii a zúženie.
Dobrého výsledku bolo tiež dosiahnuté v prípade zápalov čriev, kedy bol u myší vyvolaný silný zápal v čreve, ktorý bol tlmený práve pomocou Enoki. Myši menej strácali hmotnosť, netrpeli tak intenzívnymi hnačkami, a navyše došlo k zníženiu produkcie prozápalových cytokínov. Tento efekt by mohol byť tiež využitý u pacientov, ktorí trpia Crohnovou chorobou či ulceróznou kolitídou.
Je teda vidieť, že Enoki zasahuje do fungovania imunitný systému mnohými spôsobmi a posilňuje jeho správne fungovanie. Nie je to teda len o posilnenie a oslabenie aktivity.
Chang HH, Hsieh KY, Yeh CH, Tú YP, Sheu F. Oral administration of an Enoki mushroom proteín FVE activates Inna and adaptive IMMUNITY and induces anti-tumor activity against Murine hepatocellular carcinoma. Int Immunopharmacol. 2010 Feb; 10 (2): 239-46.
Cheah IK, Halliwell B. ergothionein; antioxidant potential, Physiological function and role in disease. Biochim BIOPHYS Acta. 2012; 1822 (5): 784-93.
Wu M, Luo X, Xu X, Wei W, Yu M, Jiang N, Ye L, Yang Z, Fei X. Antioxidant and immunomodulatory activities of a POLYSACCHARIDE from Flammulina velutipes. J Traditi Chin Med. 2014; 34 (6): 733-40.
Yan ZF, Liu NX, Mao XX, Li Y, Li CT. Activation Effects of Polysaccharides of Flammulina velutipes Mycorrhizae on the T Lymphocyte Immune Function. Journal of Immunology Research. 2014; 2014: 285421.
Zheng-Fei Yan, Nai-Xu Liu, Xin-Xin Mao, Yu Li, and Chang-Tian Li, “Activation Effects of Polysaccharides of Flammulina velutipes Mycorrhizae on the T Lymphocyte Immune Function,” Journal of Immunology Research, vol. 2014, article ID 285421, 7 pages, 2014.
Chang YC, Hsiao YM, Hung SC, Chen YW, Ou CC, chang WT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of Dermatophagoides microceras-induced allergy by an immunomodulatory proteín, FIP-FVE, from Flammulina velutipes in mice. Biosca Biotechnol Biochem. 2015; 79 (1): 88-96.
Chu PY, Sun HL, Ko JL, Ku MS, Lin LJ, Lee YT, Liao PF, Pán HH, Lu HL, Lue KH. Oral fungal immunomodulatory proteín-Flammulina velutipes has influence on pulmonary inflammatory process and potential treatment for Allergic airway disease: A mouse model. J Microbiol Immunol Infect. 2015. pii: S1684-1182 (15) 00823-3.
Hsieh CW, Lan JL, Meng Q, Cheng YW, Huang HM, Tsai JJ. Eosinophil Apoptosis induced by fungal immunomodulatory peptide-FVE via reducing IL-5alpha receptor. J Nato bol Formos Med Assoc. 2007; 106 (1): 36-43.
Enoki proti infekciám
Infekčné choroby sa nevyhýbajú nikomu z nás, hoci máme silný imunitný systém. Infekčné patogény majú vyvinuté mechanizmy, ako imunitný systém obísť, prekabátiť a spôsobiť chorobu. Pokiaľ je však imunitný systém, nakoniec si s infekciou poradí. Niektoré choroby sú však natoľko agresívne, že nás dokážu aj zabiť, ako to vidíme napr. U vírusových krvácavých horúčok. Na väčšinu vírusových infekcií neexistuje liečba. Inak je to v prípade baktérií, kde máme k dispozícii antibiotiká, ale je tu problém s tým, že baktérie sa proti nim stávajú necitlivé. Antibiotiká je neohrozí. Je teda potrebné hľadať nové možnosti liečby, a to nielen bakteriálnych, ale aj vírusových, hubových aj parazitárnych infekcií. Vedci hľadajú inšpiráciu a pomoc aj v prírode.
S pomocou Enoki je možné podporiť imunitný systém, vrátane slizničného, takže infekcia mnohokrát ani neprenikne do organizmu, a keď, je hneď v zárodku zlikvidovaná, bez toho aby sme si všimli, že sme sa nakazili. Ak však aj napriek tomu infekcie do tela prenikne, je Enoki posilnený imunitný systém schopný účinnejšie s infekciou bojovať, a to aj v prípade, keď je Enoki podávaná až po začiatku choroby. Enoki sa vedia popasovať s infekciami.
Jednak pomocou stimulácia imunitného systému, posilnenie bariér, ako je koža, sliznice a posilnením črevnej mikroflóry, a jednak obsahuje látky, ktoré pôsobia na patogény priamo.
Testy sú vykonávané tak, že sa ku kultúre baktérií na miske pridá aj Enoki a sleduje sa, či dokáže obmedziť množenie buniek, zmenšiť bakteriálne kolóniu, a potom sa sleduje aj stav baktérií. Ukázalo sa, že Enoki obmedzuje rast kolónií a poškodzuje tieto baktériu, zlatého stafylokoka, pseudomonády či Bacillus subtilis. Sú to baktérie, ktoré sa veľmi ťažko lieči.
Svojou silou dokáže Enoki ničiť aj iné huby a plesne. Úspešná sa ukázala byť proti Ophiostoma ulmi, Fusarioum oxysporum, aj proti nám veľmi dobre známe kvasinke Candida albicans, ale aj proti Aspergillus fumigatus. V prípade kvasinky nedochádza k priamemu zabitie, ale znemožní jej uchytenie na sliznice, ak sa kvasinka neuchytia, nemôže spôsobiť infekcie.
Mnohé pokusy nesledovali Enoki ako celok, ale jednotlivé jej zložky. Boli extrahované enokipodiny A-D. Tie vedia vedci aj syntetizovať, takže aj bez toho, aby ich museli zložito extrahovať, môžu ich vyrobiť a používať. Tieto enokipodiny ničí B. subtillis, a to podobne dobre ako penicilín. Ďalej sú v Enoki enokipodiny F-Aj tie sú pohromou pre Aspergila. Antimikrobiálne účinky majú tiež flamvelutpenoidy A-D, dokážu ničiť E. coli a stafylokoka.
Zatiaľ sme spomenuli len baktérie a huby, ale Enoki je možné využiť aj proti vírusom. A to aj veľmi nebezpečným, akým je i HIV. Blokuje totiž reverznú transkriptázu, ktorá umožňuje ich replikáciu. Ďalej potom potláča množenie a šírenie vírusu chrípky a herpetických vírusov.
Enoki neodolajú ani vírusy, a to ani HIV. Zabraňuje replikáciu vírusu, blokuje totiž reverznú transkriptázu. Enoki tiež potláča vírus chrípky, herpetické vírusy a iné. Pri pokusoch na myšiach sa sledovalo, ako dokáže Enoki posilniť imunitnú reakciu proti vírusu respiračnými syncytial vírusu. Nakazili je vírusom a podávali FIP-FVE. Pri podávaní FIP-FVE nedošlo k tak výraznej reakcii v pľúcach, tkanivo nereagovala nadmerne a nedochádzalo k dýchavičnosti, ktorá by nakazené myši ohrozovala. Došlo k potlačeniu zápalu. Môže sa zdať, že je to na škodu, ale opak je pravdou. Veľakrát je to práve reakcia imunitného systému, ktorá poškodzuje tkanivo, a nie vírus samotný. Navyše vedci zistili pri pokusoch na bunkách, ktoré nakazili, že hoci FIP-FVE tlmí zápal, znižuje šírenie vírusu, blokuje jeho replikáciu. Podanie FIP-FVE teda mierni imunitný systém,aby nepoškodil tkanivá a zároveň pomáha zbaviť sa vírusu. Tým urýchli uzdravenie.
Chang YC, Chow YH, Sun HL, Liu YF, Lee YT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of respiratory syncytial vírus replication and inflammation by fungal immunomodulatory proteín FIP-FVE from Flammulina velutipes. Antiviral Res. 2014 Oct; 110: 124-31
Wang H, Ng TB. Isolation and characterization of Velutina, a noviel low-molecular-weight ribozóm-inactivating proteín from winter mushroom (Flammulina velutipes) fruiting bodies. Life Sci. 2001; 68 (18): 2151-8.
Chang YC, Chow YH, Sun HL, Liu YF, Lee YT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of respiratory syncytial vírus replication and inflammation by fungal immunomodulatory proteín FIP-FVE from Flammulina velutipes. Antiviral Res. 2014; 110: 124-31.
Ishikawa NK, Fukushi Y, Yama K, Tahara S, Takahashi K. Antimicrobial cuparene-type sesquiterpenes, enokipodins C and D, from a mycelial culture of Flammulina velutipes. J Nat Prod. 2001; 64 (7): 932-4.
Kashin S, Villavicencio LL, Balleza M, Sabanero GB, Tsutsumi V, López MS. Extracts from Flammulina velutipes Inhibit the Adhesion of Pathogenic Fungi to Epithelial Cells. Pharmacognosy Res. 2016; 8 (Suppl 1): S56-60.
Enoki proti tukom
Zvýšené hladiny tukov v krvi má veľká časť populácie. Veľakrát je to záležitosť dedičná a zvýšenej tuky majú aj hubenie ľudia, ale vo väčšine prípadov sa jedná o následok nesprávneho životného štýlu. O tom, že máme zvýšené hodnoty tukov nemusíme vedieť a zistíme to až v prípade, keď dôjde ku komplikáciám, napr. Srdcovému infarktu. Tuky z krvi sa totiž ukladajú do cievnej steny, v ktorej sa rozvíja zápalová reakcia. Cieva stráca pružnosť, hrubne sa jej stena, navyše aterómové pláty znižujú aj priesvit cievy a je tu tiež vyššie riziko vzniku trombov, ktoré sa môžu aj odtrhnúť a môžu sa dostať napr. Do pľúc. Chorí teda trpí aterosklerózou, ischemickou chorobou srdca či dolných končatín atď. Je dôležité spomenúť aj to, že tuky sa ukladajú aj do pečene, dochádza ku steatóze, ktorá môže prejsť do fibrózy. Je teda dôležité chodiť na preventívne prehliadky,ktorých súčasťou je aj zistenie hodnotu tukov v krvi.
Veľakrát nám pomôže zmena životného štýlu, inokedy je nutné nasadiť farmaká. Je však možné vyskúšať aj prírodné pomoc.
Enoki preukázala svoju účinnosť v znižovaní lipémie. Do tohto procesu sa zapájajú hlavne polysacharidy a fenolové zlúčeniny, na ktorej je Enoki bohatá. Enoki začína pracovať na znižovanie hladiny lipidov už v čreve. Jej vláknina obmedzí vstrebávanie tukov z čreva do tela s tukmi sú viac vylučujú stolicou.
Vedci vytvorili mnoho štúdií, v ktorých zapojili Enoki do znižovania hladín tukov. Jedna bola napr. Na škrečkoch, ktorým bola podávaná vysokotučná diéta a došlo tak k nárastu lipémie. Časti škrečkov potom bol podávaný 3% prášok z Enoki, u týchto škrečkov došlo k poklesu koncentrácie celkového cholesterolu, triglyceridov aj LDL, naopak sa zdvihla hodnota HDL, teda “dobrého” cholesterolu. K poklesu koncentrácie tukov došlo aj v pečeni. Rovnaký výsledok dosiahli aj ďalšie výskumné skupiny, ktoré využili potkany alebo myši.
Kardiovaskulárne choroby a Enoki
Kardiovaskulárne choroby úzko súvisia s lipémie, teda ľudia so zvýšenou hladinou lipidov, cholesterolu, trpia častejšie kardiovaskulárnymi chorobami, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtí v našej republike. Nie sú to však len príčiny spojené s lipidmi, ale aj srdcové infekcie, autoimunitné choroby atď. Ktoré srdce a cievy poškodzujú.
Enoki znižuje koncentráciu lipidov, ale tiež napomáha k liečba infekcií a znižuje autoimunitné zápaly.
Kardiovaskulárne choroby sú tiež spojené so zvýšenou tvorbou trombov, čo je veľmi nebezpečné, pretože sa môže odtrhnúť a môžu sa dostať do mozgového či pľúcneho riečiska, čo môže spôsobiť okamžitú smrť.
Enoki vie znížiť agregáciu trombocytov, teda formovanie krvnej zátky. Pri pokusoch bol použitý fermentovaný výrobok z Enoki, a pri jeho skúšaní došlo k predĺženiu trombínového času, tj. Spomaľuje sa zrážanie. Ďalšie pozitívum je, že Enoki zvyšuje fibrinolýzu, teda proces, vďaka ktorému e krvný zátky “rozpúšťajú”. Obsahuje enzýmy, ktoré štiepia fibrín.
Enoki je tiež možné využiť pri znižovaní krvného tlaku. toto bolo zistené u potkanov. Tieto mali vysoký krvný tlak a bol im podávaný prášok získaný z Enoki, ktorý bol navyše obohatený o kyselinu gama aminomaslovou (GABA). Tento preparát dokázal znížiť krvný tlak, a to ten systolický o 30 mmHg, bez toho aby sa použila iná liečba. Enoki sama zvyšuje produkciu GABA, čo je neurotransmiter, ktorý reguluje mozgové funkcie, ale tiež aktivitu sympatického nervového systému, tým aj krvný tlak.
Bolo tiež zistené, že Enoki znižuje krvný tlak. Ak je k prášok z Enoki obohatený kyselinou gama amino maslový (tu aj sám obsahuje, len v menšom množstve), dochádza k zníženiu systolického tlaku o 30mmHg u hypertenzných krýs. Dochádza totiž k regulácii sympatického nervového systému.
Enoki však tiež vie znížiť krvný tlak tým, že blokuje angiotenzín konvertujúci enzým. Funguje teda na rovnakom princípe ako využívaná liečivá, ktoré poznáme pod názvom ACE inhibítory.
Ming-Yei Yeh, Wen-Ching Ko, Li-Yun Lin, Hypolipidemic and Antioxidant Activity of Enoki Mushrooms (Flammulina velutipes). Biomed Res Int 2014; 2014: 352385.
Yasuhito Nobushi, Yuki Hamada, Ken Yasukawa. Inhibítory Effects of the Edible Mushroom Flammulina velutipes on Lipid Accumulation in 3T3-L1 Cells. Journal of Natural Medicines 70 (2) in press May 2016.
Fukushima M, Ohashi T, Fujiwara Y, Sonoyama K, Nakano M. Cholesterol-lowering effects of maitake (Grifola frondosa) fiber, shiitake (Lentinus edodes) fiber, and enokitake (Flammulina velutipes) fiber in rats. Exp Biol Med (Maywood). 2001; 226 (8): 758-65.
YANG, Byung-KEUN1, JUN-BO PARK, AND CHI-Hyun SONG. Hypolipidemic Effect of Exo-Polymer Produced in Submerged mycelial Culture of Five Different Mushrooms. J. Microbiol. Biotechnol. (2002), 12 (6), 957-961.
Akira Harada, Takeshi Nagai and Miho Yamamoto. Production of GABA-Enriched Powder by Flammulina velutipes and Its antihypertenzív Effects in Spontaneously Hypertensive Fats.
http://www.isms.biz/proceedings/beijing/volume-18-part-1-article-59/
Enoki ako antioxidant a spomaľovač starnutia
Voľné radikály vznikajú v tele aj za fyziologického stavu, ich vznik je viazaný napr. Na metabolizmus živín, obrannú imunitnú reakciu atď. Toto množstvo je však telo schopné odstrániť. V prípade, že sme vystavení nepriaznivým vplyvom, trpíme zápalom, stresom atď., Produkcia voľných kyslíkových radikálov sa zvyšuje a telo už nemá kapacitu, aby ich neutralizovala. Voľné radikály zostávajú v tele a sú vysoko reaktívne. Môžu napr. Reagovať s lipidmi bunkových membrán, dochádza k tzv. Lipoperoxidáciu. Bunka s narušenou membránou väčšinou podľahne smrti. Voľné radikály reagujú aj s DNA, sú teda mutagénne a karcinogénne. Stojí však aj za urýchlením degenerácie, a to aj nervovej sústavy a mozgu, čo sa prejaví ako demencia. Je preto žiaduce znižovať v tele oxidačný stres. Mnoho potravín, ktoré prijímame obsahuje antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály.Túto schopnosť majú aj huby, teda aj Enoki. Zložky, ktoré sa podieľajú na neutralizáciu, sú napr. Polysacharidy, fenoly, terpenoidy či niektoré stopové prvky. Ak je Enoki pridaná do roztoku s voľnými radikálmi, veľmi dobre eliminuje hydroxylové a superoxidové radikály. Enoki však len neodstraňuje a neneutralizuje voľné radikály, ona tiež podporuje aktivitu enzýmov a ďalšie látok v tele, ktoré tiež slúžia ako antioxidanty. Stimuluje napr. Aktivitu superoxiddismutáza.ktoré tiež slúžia ako antioxidanty. Stimuluje napr. Aktivitu superoxiddismutáza.ktoré tiež slúžia ako antioxidanty. Stimuluje napr. Aktivitu superoxiddismutáza.
V testoch na zvieratách sa účinky tiež potvrdili, lebo pri oxidačným stresu sa zvyšujú hladiny napr. Malondialdehydu. Ak je však laboratórnym zvieratám podávaná Enoki pred vystavením negatívnym vplyvom, napr. Toxické látke, k zvýšeniu hodnoty malondialdehydu nedôjde, či len veľmi málo. Ak je Enoki podaná po vystavení negatívnemu vplyvu, kedy je už hladina malondialdehydu zvýšená, vie túto výrazne znížiť.
Vďaka odstráneniu voľných radikálov sú spomalené degeneratívne pochody v tele, je to tiež prevencia proti rakovine a ďalším chorobám.
Wu M, Luo X, Xu X, Wei W, Yu M, Jiang N, Ye L, Yang Z, Fei X. Antioxidant and immunomodulatory activities of a POLYSACCHARIDE from Flammulina velutipes. J Traditi Chin Med. 2014; 34 (6): 733-40.
Bao HN, Ushio H, Ohshima T.Antioxidative activities of mushroom (Flammulina velutipes) extract added to Bigeye tona meat: dose-dependent efficacy and comparison with other biological antioxidants. J Food Sci. 2009; 74 (2): C162-9.
Mohammad Azizur Rahman, Noorlidah Abdullah, and Norhaniza Aminudin, “Antioxidative Effects and Inhibition of Human Low Density Lipoproteín oxidation In Vitro of Polyphenolic Compounds in Flammulina velutipes (Golden Needle Mushroom),” oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2015, Article ID 403023 , 10 pages, 2015.
Enoki zlepšuje mozgové funkcie
S narastajúcim vekom dochádza k zmenám v mozgu, ktoré sa prejaví ako strata jeho funkcií, zhoršenie pamäti, schopnosti sa učiť atď. Medzi najznámejšie choroby, ktoré môžu mať aj pomerne skorý nástup sú tiež Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Vo všetkých prípadoch dochádza k poškodeniu a úbytku niektorých nervových buniek.
Enoki pracuje pre nervovú sústavu niekoľkými spôsobmi. Jednak je prevenciou proti vzniku a progresii aterosklerózy, ktorá postihuje aj cievy mozgu, znižuje oxidačný stres, ktorý má tiež veľmi negatívny dopad na nervové bunky. V jednej štúdii autori testovali, či má Enoki vplyv na pamäť a učenie. Extrahovali polysacharidy z Enoki a podávali je krysám, ktorým poškodili mozog podaním skopolamínu. U týchto potkanov došlo k poškodeniu pamäte a tiež sa horšie učili novým veciam. Ak boli krysám podávané polysacharidy z Enoki, stratené mozgové funkcie sa opäť zlepšili, ako ukázali testy, kedy sú krysy vystavované rôznym podnetom, dávané do bludiska atď.
Pri bližšom skúmaní sa ukázalo, že Enoki zvýšila tvorbu neurotransmiteru acetylcholínu v mozgovej kôre a hipokampe. Tento neurotransmiter sa podieľa na schopnosti sa učiť a reagovať na nové situácie. Došlo tiež k normalizácii hladín ďalších potrebných neurotransmiterov, napr. Serotonínu, dopamínu, noradrenalínu, čo malo tiež vplyv na psychiku. Vďaka zvýšeniu hladiny serotonínu sa znížili príznaky depresie.
Wenjian Yang, Yong Fang, Jin Liang, Qiuhui Hu. Optimization of ultrasonic extraction of Flammulina velutipes polysaccharides and evaluation of its acetylcholínesterázy inhibítory activity. Food Research International 44 (5): 1269-1275.
Enoki ochráni aj pečeň
Pečeň je nevyhnutným orgánom, sú zapojená do detoxikácie, metabolizmu živín, syntézy proteínov atď. Sú vystavovaná pôsobeniu mnohých škodlivých látok, liekov, alkoholu, drogám, ale aj tukom, infekciám či autoimunitným ochorením. To vedie k poškodeniu pečene, ktoré prechádza do fibrózy a následne aj cirhózy. Enoki ochraňuje pečeň vďaka tomu, že znižuje koncentráciu lipidov, ktoré sa potom menej ukladajú do pečene, ďalej znižuje oxidačný stres, ktoré by poškodil pečeňové bunky, moduluje aktivitu imunitného systému, čo napomôže zvládnuť infekcie pečene či autoimunitné ochorenie.
V štúdiách sa vedci venujú hlavne protektivnímu vplyvu Enoki na pečeň. Či je ochráni proti pôsobeniu toxických látok. Časti testovaných myší bola pred podaním toxického tetrachlórmetán podávaná Enoki. U myší s Enoki nedošlo k tak výraznému poškodeniu pečene ako u myší, ktoré Enoki nedostávali. Hladiny pečeňových enzýmov stúpli minimálne, rovnako tak v histologickom vyšetrení bola v pečeni iba malá zápalová odpoveď.
Podobne reagujú pečeňové bunky i ak sú v bunkovej kultúre a sú vystavené chemikáliu a časť tiež Enoki. Je možné sledovať, ako pečeňové bunky v prítomnosti Enoki nemení svoj tvar, nedochádza k narušeniu membrány, a teda ani k uvoľneniu pečeňových enzýmov.
Chou WT, Sheih IC, Fang TJ. The applications of polysaccharides from various mushroom wastes as prebiotics in different systems. J Food Sci. 2013; 78 (7): M1041-8.
Huang, Li; Chen, Ming; Li, Siqian; Shah, Nagendra P. Antioxidant activities and bifidogenic properties of water-soluble crude POLYSACHARIDE preparations from Flammulina velutipes and Hypsizygus marmoreus mushrooms. International Journal of Probiotics & Prebiotics 10.1 (Feb 2015): 37-42.
záver
Enoki by rozhodne nemala uniknúť vašej pozornosti, ak uvažujete o tom, že by ste chceli urobiť niečo pre svoje zdravie, či už ako prevenciu, či zlepšenie stavu pri chorobe. Enoki môže pomôcť s množstvom problémov.