
Iné názvy:
- slovensky – hliva ustricová
- latinsky – Pleurotus ostreatus
Použitie testované v praxi:
- stimulácia imunitného systému + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
- doplnková terapia rakoviny + podľa typu nádoru
- regulácia cholesterolu a tlaku krvi + Reishi, Maitake, Auricularia
- regulácia úrovne krvných tukov + Shiitake
- podpora metabolizmu, peristaltiky + Maitake
- dermatitídy, ekzémy + Reishi, Agaricus
- prírodný prostriedok proti starnutiu + Reishi, Auricularia, Polyporus, Cordyceps
Ďalšie motívy pre použitie Hlivy:
protiinfekčné účinky, dokáže inhibovať rast mnohých typov baktérií: Bacillus Megaterium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, protivírusové pôsobenie, herpetické aj chrípkové vírusy, HIV, antimykotické pôsobenie,, stuhnutosť svalov a šliach, lubago, bolesti pohybového aparátu, regenerácia vnútorných orgánov, podpora peristaltiky, respiračné problémy, opakujúce sa zápaly dýchacích ciest, astma, alergie, zahlienenie, protizápalové účinky, znižuje zrážanlivosť krvi, kardiovaskulárne problémy, ateroskleróza, hemoroidy, kŕčové žily, antioxidačné účinky, diabetes, dokáže znížiť glykémiu, bez tým bola ovplyvnená hladina inzulínu, hepatoprotektívne účinky, detoxikácia (akumuluje ťažké kovy), zmierňuje kŕče, znecitlivenie končatín, rast vlasov, krvotvorba, ochrana pred vznikom aterosklerózy
TCM charakteristika:
- teplota – mierne teplá
- chuť – sladká
- tropizmus – pečeň, slezina, žalúdok
Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny:
- dopĺňa qi sleziny
- odvádza vlhkosť
- posilňuje cievy
- posilňuje pohyb čriev
- vylučuje veterný chlad
- vypudzuje parazitmi
V akej forme užívať vitálne huby?
Ak chceme huby užívať pri terapii rôznych zdravotných problémov, je potrebné ich nejakým spôsobom najprv spracovať.
Pre terapiu sa vitálny huby užívajú zvyčajne vo forme horúcovodných extraktov. U niektorých húb, ako je potrebné Reishi či Chaga, je potrebné urobiť ešte druhú extrakciu (tzv. Dvojitá extrakcia ), aby sa uvoľnili látky vo vode nerozpustné. V prípade Reishi a Chaga treba triterpény.
Huby vo forme prášku (biomasy) sú určite dobré, ale zvyčajne pre terapiu príliš slabé. Dávajú sa treba pri preventívnom užívaní.
Extrakciou sa rozbije chitínový bariéra hubové bunky a náš organizmus je schopný využiť účinné látky, ako sú napríklad polysacharidy (najmä β-1,3 / 1,6 D-glukány ).
Hubové polysacharidy sú hlavnými účinnými látkami húb. Ale nie jedinými !!! Dôležité sú aj triterpenoidy, ergosterolu, esenciálne fosfolipidy, minerály, vitamíny, enzýmy atď.
Stručný opis
Hliva ustricová ( Pleurotus ostreatus , oyster mushroom) je drevokazná chutná huba, ktorú je možné nájsť aj u nás, navyše je bežne predávaná aj v supermarketoch. Huba má meno podľa svojho tvaru a farby, pripomína totiž ustricu. Hliva má klobúk o priemere 5-35 cm. Mladé huby ho majú plochý, neskôr sa vyklenuje a nadobúda podoby ustrice so sivou až modrosivú farbou. Hliva rastie v trsoch, ktoré môžu mať aj niekoľko kilogramov.
Vo voľnej prírode sa vyskytuje od mája až po zimné mesiace, ak teplota príliš nekledá, a to hlavne v listnatých lesoch. Hliva je tiež komerčne pestovaná, lebo je po nej veľký dopyt. A to nielen ako po potravine, ale hlavne ako po prostriedku, ktorý môže zlepšiť naše zdravie. Hlivu využíva po stáročia tradičná čínska medicína, prvé písané záznamy sú už v Shennong Bencao Jing matériu Medice tradičnej čínskej medicíny. Jej umelé pestovanie sa datuje do roku roku 199 nlPro európsky kontinent bola huba prvýkrát popísaná v roku 1775, a to NJ Freiherr, dánskym prírodovedcom. Pomenoval ju Agaricus ostreatus. Zmenu mena vykonal nemecký mykológ P. Kummer.
Ako si popíšeme v ďalšom texte, hliva má mnohé účinky, ktoré sú pre človeka veľmi prospešné. Tie samozrejme závisí od zloženia huby. Obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok. Niektoré vám priblížime.
Zlúčeniny obsiahnuté v hlive
Sacharidy a vláknina
Jednou z najdôležitejších súčastí hlivy sú polysacharidy, teda zložené cukry. Existuje mnoho druhov, vrátane nerozpustné vlániny (celulóza, chitín). Táto sa v čreve nerozkladá, nie je strávená, ale slúži ako zdroj “potravy” črevnej mikroflóre (slúži ako prebiotikum), udržuje ju tak zdravú, a tiež podporuje črevnú peristaltiku. Je teda prevenciou zápchy.
Viac sú ale v hlive eněné rozputné polysacharidy, a to najmä beta glukány. v hlive môžeme nájsť ako α, tak β- glukány s vetvením (1 → 3), (1 → 6). Nejstudovanějším glukánom je bezpochyby pleuran, ktorý má výrazné imunostimulačné a protirakovinové účinky. Okrem zložených cukrov je možné z hlivy extrahovať aj monosacharidy, najviac je v nej glukózy a galaktózy.
Ďalšími sacharidy a cukrovými zlúčeninami v hlive sú Manana, xylánu a galaktany. Hmotnosť polysacharidov v sušine hliva je 37-48 g / 100 g huby.
bielkoviny
Nie je typické, aby boli v rastlinnej ríši prítomné kvalitné bielkoviny, ak vynecháme semená. U húb je to iné. Hliva obsahuje veľké množstvo aminokyselín, tj. Stavebných prvkov bielkovín, z niektorých je možné v čase nedostatku glukózy tutu vyrobiť. Hliva obsahuje aj esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nevie samo vyrobiť. Hojne zastúpenými aminokyselinami sú napr. Kyselina glutámová a aspargová, tyrozín, alanín, arginín, histidín, glycín, serín, leucín, tryptofán, prolín, metionín, valín, cysteín …
Pre hlivu jedinečné sú bielkoviny nesúci názov ostreolysin a pleurotolysin, obe bielkoviny majú cytolytická účinok. Dokážu narušiť bunkovú membránu, ktorá obsahuje cholesterol a sfingomyelín, vytvorí v nej póry. To však znamená, že bunka umiera. Pri konzumácii však nie je nutné sa báť, že by sme si ublížili. Aby sa tieto účinky prejavili, museli by sme jesť hlivu na desiatky kilogramov.
Medzi bielkoviny hlivy patrí tiež enzýmy, sú to aktívne bielkoviny, ktoré pomáhajú syntetizovať, modifikovať či degradovať rôzne substrát. Veľmi dôležitá je práve posledná spomínaná vlastnoti, teda degradácie, napr. Lignocelulolytické enzýmy, ktoré, ako už názov napovedá, štiepi lignín a jeho zlúčeniny, napr. Laktáza, manganáza, ďalej potom sú to hydrolytické enzýmy, napr. Celulázu, tanáza, xylanáza. Nemôžeme tiež opomenúť enzýmy, ktoré vie neutralizovať voľné kyslíkové radikály a znižovať tak oxidačný stres, tj. Superoxiddismutáza, kataláza, peroxidáza …
lipidy
V hlive sú tiež zastúpené mastné kyseliny. Väčšie zastúpenie majú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú ľudské zdravie, pôsobí protizápalovo, znižujú hladinu lipidov atď. Z nenasýtených kyselín môžeme menovať napr. Kyselinu linolovú a arachidonovú, medzi mononenasýtené patrí kyselina olejová a ďalej sú tu zastúpené aj nasýtené mastné kyseliny, ako je kyselina palmitová, myristová …
terpenoidy
Terpenoidy sú zlúčeniny, ktoré sú dobre známe svojimi antioxidačnými, protirakovinovými a imunomodulačnými účinkami. Ich sile neodolajú ani baktérie a vírusy. Hliva je bohatá naergosta-5,7,22-trién-3-ol, (3 .., 22E), (22E) -ergosta-5,7,9 (11), 22-tetraen-3 ..- ol, ergost-5,8 (14) -dien-3-ol; D-xenialaktol, ergothionein, dimetylhydrazid, N, N, Ntrishydrazinekarbonyl, gosterolatd.
fenylovej zlúčeniny
Fenylovej zlúčeniny sú v hlive zastúpené kumaríny, napr. 3- (2-indolyl) isokumarin. Tieto zlúčeniny majú svoje využitie aj v medicíne, kedy sa podávajú aj pacientom s lymfedémom a znižujú tiež krvnú zrážanlivosť, hlavne zhlukovanie trombocytov.
fenolové zlúčeniny
Fenoly sa vyznačujú hlavne schopnosťami znižovať oxidačný stres, tj. Neutralizujú voľné radikály. Z hlivy bol extrahovaný napr. 2,4-bis (1,1-dimetyl etyl či 2,5-di-tertbutylphenol.
steroly
Hliva je tiež plná mykosterolů, ktoré napr. Regulujú hladinu lipidov a neutralizujú voľné radikály. Medzi steroly patrí aj vitamín D2, tj. Ergosterol. Ďalej potom je v hlive peroxid ergosterolu, cerevisterol, 5α, 8α-epidioxy- (22E, 24R) -23-metylergosta-6, 22-dién-3β-ol, 3β, 5α, 9α-trihydroxy- (22E, 24R) – 23-metylergosta-7, 22-dién-6-on, 3β, 5α, 9α-trihydroxy- (24S) -ergost-7-en-6-on, 3β, 5α, 9α, 14α-tetrahydroxy- (22E, 24R ) -ergosta-7, 22-dién-6-on, (22E, 24R) -ergosta-7, 22-diene-3β, 5α, 6α, 9α-tetrol (5), 5α, 9α-epidioxy-3β-hydroxy – (22E, 24R) -ergosta-7, 22-dién-6-on, 5α, 9α-epidioxy-3β-hydroxy- (24S) -ergost-7-en-6-on and 5α, 6α-Epoxy- ( 22E, 24R) -ergosta-8, 22-diene-3β, 7β, 14α-triol ai.
Látka dodávajúce arómu a chuť
Chuť a vôňu dávajú hube mnohé zlúčeniny, v hlive sa jednej o približne 45 zložiek, medzi ktorými sú aj ketóny, tioly, ester, alkoholovej zlúčeniny, zlúčeniny obsahujúce síru aj aldehydy a iné. Menovite môžeme spomenúť napr. Oktán-3-on, alfa pinén , anisaldehyd, 3-metyl-1-butanol, 3-metyl-1-propanol, benzaldehyd, cysteín, metionín ai.
Vitamíny a minerály
V hlive sú tiež obsiahnuté mnohé minerály a stopové prvky, jedná sa hlavne o draslík, sodík, vápno, horčík, selén, mangán, železo, zinok, meď a iné. Vitamínová zložka je tvořeba prevažne vitamíny skupiny B, vitamínom D a E, v malom množstvo je tu aj vitamín C.
využitie hlivy
Hliva sa využíva na ovplyvnenie zdravotného stavu, môže pomôcť s množstvom ťažkostí. Už zloženie, ktoré sme načrtli, iste dáva tušiť, že hliva má mnoho pozitívnych účinkov.
Hliva v súlade s imunitným systém
Imunitný systém je nielen ochranca nášho zdravia, ale aj života ako takého. Ťažké vrodené imunodeficity môžu končiť aj úmrtím dieťaťa na i pre nás banálne nákazu. Správna funkcia imunitného systému je veľmi dôležitá. Musí rozoznať cudzie nebezpečné vzory, antigény, ale aj cudzie, ktoré nie sú nebezpečné, a musí ich odlíšiť od tých našich.
Na cudzie nebezpečné antigény, ktoré sú napr. Na povrchoch baktérií, parazitov, vírusových častíc, rakovinových buniek atď., Musí reagovať obrannou zápalovou reakciou, aby nebezpečenstvo odstránil, na cudzie “bezpečné”, kam patrí napr. Alergény, by nemal reagovať zápalom. Niekedy sa však stane, ako to vidíme u alergií, že imunitný systém bojuje aj s peľové zrnká, prachom atď. A vyústi to až v chronický alergický zápal. Ďalším patologickým stavom sú autoimunitné zápaly, keď imunitný systém reaguje aj s vlastnými antigénmi.
Je dobré imunitný systém posilniť v prípade boja proti cudziemu nebezpečnému, ale naopak ho umírnit v prípade, že reaguje prehnane. Presne toto vie hliva.
Prebehlo veľa pokusov in vitro, kedy sa k bunkám imunitného systému pridáva hliva a sleduje sa, ako imunitné bunky reagujem. Hliva dokáže imunitné bunky stimulovať. Hlavne jej polysacharidy sa viažu na povrchové receptory na týchto bunkách. To vedie k tomu, že tieto bunky aktivujú, začnú sa deliť, produkovať imunitnú odpoveď zvyšujúce cytokíny, tj. Napr. TNF alfa, IL-2, IL-1beta. Ak sú hlive vystavené makrofágy, posilňuje sa ich fagocytárnu a vražedný schopnosti. Bunky teda aktívnejšie pohlcujú napr. Baktérie, ktoré následne zabijú.
Neboli vykonané len pokusy na bunkových kultúrach, ale aj na zvieratách, boli tiež vytvorené klinické štúdie.
Jedna z nich sledovala vplyv hlivy na zdravie detí, ktoré často trpia infekciami dýchacích ciest. Štúdia sa zúčastnilo 175 detí, ktoré dlhodobo dostávali hlivu. U detí sa znížila chorobnosť, a u 36% detí nedošlo k ochoreniu počas roka vôbec. Z krvných testov sa ukázalo, že užívanie hlivy zvýšilo počty imunitných buniek a tiež koncentráciu potrebných cytokínov. Imunitný systém a obrana detí pred infekciami tak bola značne posilnená.
V inej klinickej štúdii autori oslovili športovcov. Veľká fyzická námaha totiž imunitný systém oslabuje, vrcholoví športovci sú teda náchylnejšie k chorobám. Športovci boli rozdelení do dvoch skupín, jedna dostávala placebo a druhá pleuran. U skupiny s pleuran došlo k poklesu chorobnosti, krvné testy potvrdili, že sa zvýšila aktivita NK buniek a tiež fagocytárnej schopnosti makrofágov.
Imunostimulačné účinky by sa mohli uplatniť aj vo vakcinologii. Aby vakcína bola úspešná, tj. Vyvolala produkciu protilátok proti podanému patogénu, jeho antigénu, je nutná plná stimulácia imunitného systému. Preto sa do vakcín pridávajú napr. Soli hliníka. Toto by však mohla obstarať aj hliva. To bolo potvrdené v jednej štúdii, keď bola táto vakcína aplikovaná zvieratám a vyvolala dostatočne silnú reakciu. Došlo k vytvoreniu protilátok a pamäťových buniek.
Teraz sme v krátkosti priblížili imunituposilující účinky a podíváma sa na tie tlmivý.
U myší bol podaním toxické látky vyvolaný zápal stredného ucha. Aktivácia imunitného systéme spôsobili ďalšie poškodenie tkaniva, opuch, hnis, zvýšila sa aj produkcia toxických voľných kyslíkových radikálov. Po podaní hlivy došlo ku zklidněnění zápalu a teda aj zmenšenie poškodenia stredného ucha, vrátane bolestivosti. Účinok hlivy sa vyrovnal protizápalovému lieku indometacínu.
Ukázalo sa tiež, že hliva vie ochraňovať sliznice a znižovať zápal. Pokusné krysy boli rozdelené do dvoch skupín, jednej pridávali k potrave pleuran, druhá nedostávala nič. Po 4 týždňoch im bola podaná toxická látka poškodzujú črevnú sliznicu, u krýs s pleuran bol rozsah poškodenia oveľa menšie, a to až o 67%. Infiltrácia črevnej sliznice imunitnými bunkami bola menšia, nebol tak výrazný zápal. U pleuran liečených krýs potom došlo aj k rýchlejšej úprave stavu.
Podobný efekt sa dosiahlo aj v prípade, že trpeli krysy obdobou ľudskej Crohnovej choroby. Aj tu bol zápal zmiernený.
Hliva môže pomôcť tiež alergikom, zmierniť alergická zápal. Pokusy potvrdili, že znižuje aktivitu buniek, ktoré sú zapojené do alergických reakcií, rovnako tak sa zníži aj koncentrácia cytokínov, ktoré alergiu posilňujú. Vďaka tomu sa zníži zvýšená reaktivita dýchacieho ciest u astmatikov. Ale nielen im, hliva je prospešná aj v prípade atopického ekzému. V klinickej štúdii bolo 80 pacientov s ekzémom. Pred začatím krémom, ktorý obsahoval beta glukány z hlivy, bol ekzém zhodnotený lekárom, po podávaní pacienti uviedli, že je kožné defekty toľko nesvědily, neboleli, znížila sa suchosť a pnutia pokožky. Lekár tiež potvdili, že došlo k zmenšeniu rozsahu poškodenia pokožky a upokojenie zápalu. Krém bol veľmi dobre znášaný a pacienti uviedli, že nezaznamenali žiadne negatíva tejto liečby.
Je zjavné, že hliva vie harmonizovať imunitný systém, posilniť jeho obranné funkcie v prípade infekcií, a naopak ho upokojiť v prípade patologických zápalov.
Hliva a rakovinové bunky + ochrana pred protinádorovou terapiou
Nádorové ochorenia sú dnes stále častejšie. Už nie je nikto, kto by sa osobne či vo svojej blízkosti nestretol s touto chorobou. Vďaka pokrokom v medicíne už nie je diagnóza rakovina rozsudkom smrti, napriek tomu niektorí pacienti podľahnú a liečba samotná je veľmi náročná, veľakrát zanecháva aj trvalé následky. Hľadajú sa teda nové možnosti, ako pacientov liečiť, a hlavne vyliečiť bez toho, aby došlo k ďalšími poškodeniu organizmu. V tomto ohľade môžu pomôcť aj vitálne huby vrátane hlivy.
Mnoho pokusov sa vykonalo na bunkových kultúrach rôznych druhov rakovín. K z rakovinových buniek pripravenej kultúre sa pridávajú extrakty z hlivy a sleduje sa, aký účinok to bude na bunky mať. Rakovinnné bunky reagujú na prítomnosť hlivy tak, že sa prestávajú deliť, nádor by sa teda nezväčšoval. Dôležitejšie však je, že sú poškodzované aj mitochondrie buniek. Mitochondrie sú také “elektrárne”, dodávajú bunke energiu, pokiaľ nie sú aktívne, bunka prepadá apoptóze či inému typu bunkovej smrti. Ďalej tiež hliva spúšťa vnútrobunkové signálne cesty, ktoré vedú k apoptóze. Poškodzuje tiež DNA rakovinových buniek, zatiaľ čo zdravé bunky nijako neohrozuje. Rakovinové bunky sú totiž v mnohých ohľadoch veľmi odlíšené od zdravých buniek. Takto reagujú na hlivu bunky rakoviny prostaty, čreva, prsníka, pľúc i bunky leukemickej.Navyše hliva posilňuje tiež protinádorovú imunitu, NK bunky, makrofágy, T lymfocyty ai., Tieto bunky sa postarajú o usmrtenie buniek nádoru.
Ďalšími možnosťami skúmanie protirakovinových účinkov je aj využitie pokusných zvierat.
Bol vytvorený model leukémie, ak bola myšiam podávaná hliva, zvýšila sa produkcia zdravých krvných buniek a posilnila sa protinádorové imunita a bolo potlačené množenie rakovinového klonu. Podobne dopadla štúdie s lymfómom, kedy došlo až k 75% regresii nádorov pri návkách 20 mg / kg. Choré myši liečenej hlivou tak žili dlhšie ako tie neliečenej. Ešte spomenieme rakovinu žalúdka, v tomto prípade sa znížila veľkosť nádoru a tiež sa obmedzilo metastázovanie.
Hliva tiež môže zmierniť dopady protinádorové rádioterapie. Vystavenie myšou žiarenie vyústilo v útlm kostnej drene, ale len v prípade, že nedostávali hlivu, pretože u myší jej kŕmených došlo k rýchlej obnove krvotvorby. U myší s hlivou bola celularita kostnej drene 5,1×106 a u myší bez hlivy 1,1×106.
Hliva teda pomáha zabíjať rakovinové bunky, zlepšovať protinádorovú imunitu a znižuje tiež negatívne dopady protirakovinové liečby.
Hliva v boji s infekciami
Každý z nás sa určite stretol a nejakým typom infekčného ochorenia, ktoré si vyžiadalo spaním a ďalšiu liečbu. Na väčšinu vírusových infekcií neexistuje liečba, problém nstává aj s infekciami bakteriálnymi, lebo sa zvyšuje neodpovídavost baktérií na antibiotiká, tj. Rezistencia. Vedci sa snažia čo najrýchlejšie nájsť nový typ antibiotiká a tiež hľadajú inšpiráciu a pomoc v prírode. Práve aj v hubách, teda aj v hlive.
Tá jednak posilňuje imunitný systém a sliznice, takže sa infekcia horšie dostane do organizmu a je rýchlejšie eliminovaná, a jednak obsahuje látky, ktoré sú pre infekčné činitele toxické.
Medzi tieto látky patrí napr. Fenoly alebo taníny, ktoré vedia poškodiť membránu baktérií, obmedzujú syntézu bielkovín, ktoré potrebuje patogén na prežitie, a tiež znižuje produkciu povrchových molekúl, ktoré by umožnili baktériu uchytiť sa na slizniciach. Pri štúdiách, kedy je k vybraným baktériám pridávaná hliva, či zložky z nej, sa preukázalo, že hliva si poradí so zlatým stafylokokom, salmonelou, acibokaterem, E. coli, Pseudomonas klebsiely ai. A to aj s druhmi, ktoré sú rezistentné proti mnohým typom antibiotík, nielen teda jednému.
Hliva tiež účinne bojuje s plesňovými a kvasinkovými patogény. Jej účinku podliehajú napr. Candida albicans, Candida glabrata a z plesní sú to Aspergylus, Trychophyton a Epidemophyton.
Hlivou je tiež možné likvidovať nebunkové patogény, tj. Vírusy. Vďaka blokáciu reverznej transkriptázy blokuje replikáciu HIV, podobne tak je účinná v prípade herpetických a chrípkových vírusov.
Vírusy však protiinfekčné účinky hlivy nekončí. V pokuse bolo zistené, že hliva môže pomôcť aj pri nákaze trypanozómy. Je to parazit prenášaný muchou tse-tse a spôsobuje tzv. Spavú chorobu. Pokus bol vykonaný na myšiach, ktoré boli nakazené parazitmi. Myši boli rozdelené do 6 skupín a každá bola liečená inak, aby sa mohlo porovnať, ktorá liečba je najúčinnejšia. 1 skupina nebola liečená ničím, ďalší dostávali extrakt z hlivy v rôznych kombináciách a posledná skupina dostávala štandardné liek na liečbu, tj. Diminazin acuturát. Hliva bola veľmi úspešná v eliminácii parazita, pri dávke medzi 200 a 250 mg / kg došlo k poklesu parazitémií na mieru nedetekovatelnosti parazita. Bol účinnejší než diminazin. Neliečené myši umierali oveľa skôr, niektoré pred ukončením štúdie.
Hliva a cukry
Cukrovka, diabetes mellitus, nie je jednotné ochorenie. Existuje niekoľko druhov, ale najčastejšie sa uvádzajú dva, a to cukrovka typu I, ktorá je autoimunitným ochorením, kedy sa tvoria autoprotilátky, dochádza k deštrukcii pankreasu a je nedostatok inzulínu, a cukrovka typu II. u nej ja hlavným problémom skôr inzulinorezistencia, tj. bunky nereagujú na prítomnosť inzulínu. Samozrejme aj tu môže byť zápalom poškodená slinivka a môže dôjsť k zníženiu produkcie inzulínu. Podľa toho sa tiež odvíja liečba. U mnohých pacientov s cukrovkou II postačí diéta či antidiabetiká, u cukrovky I a vážnych stavu cukrovky II sa podáva inzulín.
Narušenie regulácia cukrov v krvi nehrozí len akútnymi stavmi, ako sú hyper- či hypoglykemický šok. Má tiež chronické účinky na zdravie. Cukry v krvi poškodzujú cievy, nervy, a teda i tkaniva. Najviac trpia obličky a sietnice. Dochádza tak k zhoršeniu hojenia rán, neuropatickým bolestiam, zlyhávaniu obličiek a slepote.
Pokusy na potkanoch, u ktorých sa vyvolal stav podobný ľudskej cukrovke, sa ukázalo, že podávanie hlivy môže znížiť a stabilizovať hodnoty glykémie. Krysy mali vysoké hladiny glykémie a hliva je znížila o cca 23,5%. Vďaka tomu, že je hliva aj protizápalová a znižuje oxidačný stres, obmedzuje ďalšie poškodenie pankreasu a tkanív. Navyše obnovuje citlivosť buniek k inzulínu, ruší inzulinorezistencia.
Bola tiež vykonaná štúdia s dobrovoľníkmi, skupinou zdravých jedincov a skupinou s cukrovou II. Bola im podávaná suspenzie z prášku z hlivy. Následne im bola podáva veľká dávka glukózy. U zdravých ľudí nedošlo k tak výraznému nárastu glykémie po jedle, k tomu nedošlo ani u diabetikov, kde by sme to očakávali, navyše sa zvýšila aj hladina inzulínu. V prítomnosti huby sa síce vstrebalo viac glukózy z čreva, ale urýchľuje jej spracovanie a aktivitu glukokinázy.
Antioxidačné účinky hlivy
Oxidačný stres je pre nás nebezpečný. Voľné radikály vznikajúce v tele pôsobí “toxicky”, narúšajú bunkové membrány, kedy dochádza k lipoperoxidáciu, narušujú však tiež DNA. Spôsobené zmeny potom môžu prispieť k rakovinovému zvrhnutie. Voľné radikály vznikajú aj pri metabolických procesoch v tele, ale tie sú neutralizovaány mechanizmy telu vlastnými. Pri ich zvýšenej produkcii je telo už nemôže neutralizovať a je nutné dodávať antioxidanty do tela spoločne so stravou. S neutralizáciou voľných radikálov Pomôžte i hliva.
Pri pokusoch v roztokoch, kde sú zlúčeniny tvoriace voľné radikály, sa ukázalo, že ich koncentrácia klesá, ak je pridaná hliva, extrakty z nej pripravené. Znižuje sa koncentrácia hydroxylových a superoxidových radikálov. Pokusy sa vykonávajú aj na zvieracích modeloch, pretože oxidačný stres je možné sledovať vďaka parametrom, ktoré sa v krvi mení, a to hlavne markery peroxidácie lipidov. Ak je u zvierat vyvolaný oxidačný stres, napr. Vyvolaný zápal podaním toxické látky, zvyšujú sa koncentrácie malondialdehydu v krvi, zväčšuje sa miera poškodenia tkaniva. V prítomnosti hlivy je zápal aj poškodenie zmiernený a koncentrácie malondialdehydu nestúpa. Navyše hliva posilňuje aktivitu telu vlastných neutralizačných enzýmov. To sa tiež preukázalo s pokusmi obdoby Alzheimerovej choroby u myší.V mozgu sa pri tejto degeneratívne chorobe tiež zvyšuje množstvo voľných kyslíkových radikálov a tým sa urýchľuje postup choroby. Ak je podávaná hliva, postup choroby sa veľmi spomalí, dokonca môže dôjsť k zlepšeniu stavu, čo sa u myší preukázalo. Pri bližšom sa zistilo, že hliva aktivovať v mozgu enzýmy neutralizujúce voľné radikály a znižuje tiež usadzovanie amyloidu a tvorbu amyloidových plakov.
Tuky a hliva
Veľkým celosvetovým problémom je obezita a zvýšená hladina tukov v krvi ľudí, aj tých, ktorí obézni nie sú. Hyperlipidémia zvyšujú riziko a rýchlosť postupu aterosklerózy, tj. Kôrnatenie tepien. Tuky sa ukladajú do cievnej steny, v ktorej dochádza k zápalu, cievy hrubne, strácajú pružnosť a zužujú sa. je tiež vyššie riziko vzniku krvných zátok, trombov. U pacientov s hyperlipidémiou sa tak častejšie setkáváma s ichemickými chorobami srdca a dolných končatín a vysokým tlakom. Môžu sa však oběvit aj akútne stavy, napr. Mozgová či srdcové mŕtvica.
Je teda veľmi dôležité mať hladinu tukov v krvi pod kontrolou. Oveľa je zníženie stačí zmeniť životný štýl, hlavne potom stravu a zaradiť pohybovú aktivitu, mnohokrát je nutné užívať hypolipidemiká. Sú však aj rastlinné prostriedky, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu tukov v krvi pacientov. Toto vie í hliva. Pokusy na potkanoch, ktoré trpeli dedičnú hypercholesterolémiou, sa podávanie hlivy ukázalo byť veľmi prospešné, pretože došlo k poklesu koncentrácie triglyceridov a celkového cholesterolu. A to bez toho, aby im bola podávaná iná terapia.
Boli však vytvorené aj klinické štúdie, jednej z nich sa zúčastnilo 20 dobrovoľníkov (9 mužov a 11 žien medzi 20-34 rokmi), ktoré autori štúdie rozdelili do dvoch skupín. Jedna mala hlivu v polievke, a to 30 g na porciu, druhá skupina dostávala polievku bez hlivy. Za 21 dní, tak dlho štúdie trvala, sa vykonali krvné testy, ktoré odhalili, že dobrovoľníci, ktorí jedli polievku s hlivou mali nižšiu koncentráciu triglyceridov a oxidovaného LDL, čo je ten najrizikovejšie lipid pre zvnik aterosklerózy. Autori si myslia, že tento lipidy znižujúci efekt má kyselina linolová, ergosterol a zlúčeniny ergostanu.
Ochrana slizníc a orgánov
Už z vyššie napísaného sa dá predpokladať, že hliva bude mať schopnosť ochraňovať pred poškodením mnohé orgány a tiež pomôcť s ich regeneráciou.
pečeň:
Vzhľadom k antioxidačným a lipidy znižujúcim účinkom dokáže hliva ochraňovať tkanivo pečene. Pečeň je enormne zaťažovaným orgánom, ktorý nielen detoxikuje, ale tiež sa podieľa na metabolizme živín a syntéze proteínov. Pri pokusoch sa zistilo, že tlmí zápaly a podporujú obnovu poškodeného tkaniva potom, čo sú pečeň vystavená toxickým látkam, ako sú thiocetamid, acetoaminofen či tetrachlometan. Ak je podávaná pokusným zvieratám aj hliva nezhoršujú sa v takej sile pečeňové testy, nárast AST a ALT by odrážal poškodenie pečeňových buniek. A pri skúmaní vzorky tkaniva sa tiež potvdili, že poškodenie nie je tak vážne ako u zvierat, ktoré hlivu nedostávala. Nie sú prítomné zápalové zmeny, steatóza, nekróza či cirhotických zmeny.
Pečeň výrazne poškodzuje aj infekcie vírusovými hepatitídy B a C, aj negatívne dopady hepatitíd na pečeň je možné ovplyvniť hlivou, pretože táto obmedzuje šírenie infekcie, tj. Vstup vírusu do buniek.
Ochrana žalúdočnej sliznice:
Pre testovanie vplyvu hlivy na žalúdočnú sliznicu bol vytvorený pokus, v ktorej sa potkanom podala kyselina octová, ktorá narušila sliznicu žalúdka takou mierou, že doslo k vytvoreniu hlbších lézií. Krysám potom vedci podávali vytvorený Hlivové extrakt. V jeho prítomnosti došlo k zníženiu oxidačného stresu, k zvýšeniu aktivity enzýmov a zlúčenín, ktoré neutralizujú voľné radikály, tj. Superoxiddismutáza, glutationu ai. U hlivou liečených potkanov, na rozdiel od tých neliečených, došlo k zmenšeniu lézií a urychlejí hojenie žalúdočnej sliznice. Zvýšila sa produkcia hlienu, ktorý má ochranný charakter, pretože vďaka nemu sa ku sliznici dostane menej škodlivín, ktoré by ju dráždili.
Je tak zrejmé, že extrakt z hlivy znižuje oxidačný stres, ktorý má poškodzujúce charakter, a tiež podporuje odolnosť sliznice proti pôsobeniu škodlivín, čo je zaistené nárastom produkcie hlienu.
Ochrana nervovej sústavy:
Už bolo spomenuté vyššie, že hliva vďaka zníženiu hladiny cukrov obmedzuje poškodenie periférnych nervov a vďaka zníženiu oxidačného stresu spomaľuje degeneratívne pochody v mozgu.
krvotvorba:
Hliva môže byť použitá aj ako antianemikum. Je totiž zdrojom dobre vstrebateľného železa, ktorého vstrebávanie podporuje. To býva problémom, že aj keď ľudia užívajú železo, nemusí sa dobre vstrebávať a efekt liečby je malý. V jednom pokuse vedci sledovali schopnosť hlivy akumulovať železo, jej akumulačné kapacita je vysoká. To by mohlo byť využité na výrobu liečiva. Hliva by bola pestovaná na substráte bohatom na železo, ktoré by “nasala” do seba a jej používanie by pomohlo ľuďom s anémiou.
Krvný tlak:
Keďže hliva znižuje hladiny lipidov a cukrov v krvi, podieľa sa na udržanie dobrého stavu kardiovaskulárneho systému. V pokusoch s 27 pacientmi s cukrovkou II a vysokým krvným tlakom sa preukázalo, že podávanie 3 gramov hlivy vedie za 3 mesiace k poklesu systolického aj diastolického tlaku, a samozrejme tiež k zníženiu hladiny cukrov v krvi.
degradácia škodlivín
Enzýmy obsiahnuté v hlive majú schopnosť degradovať mnohé škodlivé, veľmi ťažkú odbúrateľné škodliviny, ktoré vypúšťame do prostredia alebo je využíváma na ničenie škodcov atď.
V jednej sa štúdií sa preukázalo, že hliva úpešný degraduje bisfenol A, čo je endokrinné disruptory, tj. Má negatívny vplyv na aktivitu žliaz s vnútornou sekréciou. Hliva vie túto látku “premeniť” na neškodné zlúčeniny. Do nádoby na tento účel pripravené dali vedci špongiu a komunálnym odbadem s bisfenol, na konci pokusu bolo odstránené 95% škodlivých látok.
Rovnako tak dokáže hliva degradovať antibiotiká, ktorých prítomnosť v životnom prostredí je nežiaduce. V prípade vykonávaného pokusu degradovala hliva ciprofloxacín.
Okrem toho Hlivová laktáza tiež “ničí” aflatoxín B1, čo je toxický produkt plesní, často sa stáva, že je prítomný v múke a iných potravinách. Potravina je ním znehodnotená a je nutné ju vyhodiť, tomu by sa mohlo zabrániť pomocou hlivy, pretože dokáže odstrániť až 90% aflatoxínu.
záver
Hliva je zdraviu prospešná huba, ktoré je navyše dobre dostupná pre každého. Účinnejšie je samozrejme v koncentrovanej podobe, ktorú môžeme mať v prípade potravinových doplnkov. Hliva je ako preventívnym, tak liečebným prostriedkom.