Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Maitake

IMG_6168

Iné názvy:

  • slovensky – trsovnica lupeňovitá
  • čínsky – hui shu hua
  • japonsky – maitake
  • latinsky –  Grifola frondosa

Popis terapeuta:

Špongiu Maitake môžete poznať napríklad aj pod názvom trsovnica lupeňovitá.

Pokiaľ ide o využitie Maitake v terapeutickej praxi, tak sú 3 hlavné oblasti, kde sa používa.
Po prvé je to najlepšie huba, ktorú používam u metabolického syndrómu. Metabolický syndróm je označenie pre niekoľko chorôb, ktoré sa vyskytujú spoločne, majú spoločné príčiny a spoločne vedú k rade zdravotných komplikácií. Patrí sem diabetes II. typu, kedy Maitake dokáže znížiť glykémiu a zvýšiť citlivosť tkanív na inzulín. Okrem zníženie aktivity enzýmov súvisiacich s diabetom má Maitake tiež ochranný vplyv na pankreas, nedochádza k deštrukcii β buniek produkujúcich inzulín. To je dané aj jej schopnosťou neutralizovať voľné radikály.

U diabetesu sa často používa v kombinácii s CORPIN. Coprinus je intenzívnejší v pôsobení u diabetu, Maitake ale rieši problém komplexnejšie.

K metabolickému syndrómu ďalej patrí vysoká hladina tukov, vysoký cholesterol, nadváha a v neposlednom rade vysoký krvný tlak. U všetkých týchto problémov môžeme Maitake použiť. Zvýšenie krvného tlaku je možné dať aj do priamej súvislosti s diabetom, vysokou hladinou cholesterolu atď. Tieto Maitake ovplyvňuje, teda sa podieľa na znižovaní krvného tlaku touto cestou. Jedna štúdia však ukázala, že hoci v jej priebehu nedošlo u pokusných zvierat k zmene hladín lipidov, napriek tomu došlo u nich k zníženiu krvného tlaku. To nahráva možnosti, že Maitake ovplyvňuje krvný tlak i inými mechanizmami.

Maitake je vhodná aj ako súčasť chudnúcich programov. Jedna pozorovacie štúdie, v ktorej bolo 30 respondentov, došlo u týchto pri podávaní Maitake k strate hmotnosti, a to až o 12 kg za 2 mesiace.

Druhú oblasť má Maitake spoločnú s ostatnými vitálnymi hubami, má totiž výrazné protirakovinové pôsobenie. Najčastejšie sa používa u rakoviny pŕs, prostaty, čriev a pečene. V kombinácii s ostatnými hubami. U rakoviny pŕs je najčastejšia kombinácia Maitake + Coriolus + Reishi. Vďaka tomu, že Maitake pôsobí pozitívne na metabolizmus, tak dokáže znížiť aj negatívne dopady konvenčné liečby, chemo či rádioterapia.

A v neposlednom rade je vhodné použiť Maitake u osteoporózy. Maitake je schopná podporiť kostné tkanivo. Používa sa pre tieto problémy spolu s Shiitake či Cordyceps. Posilňuje produkciu kostného tkaniva vďaka stimulácii osteoblastov. Zvyšuje tiež hladinu alkalickej fosfatázy a podporuje mineralizáciu kostí.

Nemeckí kolegovia nazývajú Maitake “preventívny hubou pre starobu”. Čo som dlho nechápal. Pokiaľ ale príde starší pacient, ktorý nemá žiadny výrazný problém, ale skôr od všetkého trochu, a začne užívať Maitake, tak sa mu celkovo uľaví. Nesmieme zabudnúť, že Maitake, rovnako ako ostatné huby vďaka vysokej koncentrácii polysacharidov pôsobí aj na náš imunitný systém a je silná hlavne v boji proti vírusom, baktériám a ďalším patogénom.

Použitie testované v praxi:

  • doplnková terapia pre diabetes typu 2 + Coprinus, ABM
  • prevencia metabolického syndrómu + Coprinus
  • podpora regulácia váhy + Hericium, Reishi, Cordyceps
  • doplnková terapia u rakoviny (Ca prsníka!)
  • zlepšenie obranyschopnosti proti vírusom
  • posilnenie imunitného systému + ABM, Reishi a Coriolus
  • zlepšenie znášanlivosti chemoterapie a rádioterapie + ABM, Reishi, Coriolus, event. Hericium (hnačka)
  • osteoporóza + Shiitake

Ďalšie motívy pre použitie Maitake:

u žien rakovina prsníka, u mužov karcinóm pečene, pľúc, pankreasu alebo prostaty, diabetes (+ Coprinus), metabolický syndróm, znižuje hladinu tukov, hypertenzia, slabosť močového mechúra (+ Reishi – u starších, + Cordyceps – u mladších), “ochranná “huba u ľudí staršieho veku,” preventívne “huba (posilňuje obličky a pečeň), edém, zástava močenia, ascites, obezita, nedostatok qi a hromadeniu vlhkosti, všeobecne posilnenie kostí, hemoroidy, neutralizácia voľných radikálov, znižovanie oxidačného stresu

TCM charakteristika:

  • teplota – neutrálny
  • chuť – sladká
  • tropizmus – pľúca, obličky, hrubé črevo (všetkých päť okruhov)

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny:

  • doplňuje slezinu a jej Qi
  • odvádza vlhkosť
  • tonizuje obličky a pečeň
  • prečisťuje horúčosť
  • upokojuje ducha

V akej forme užívať vitálne huby?

Ak chceme huby užívať pri terapii rôznych zdravotných problémov, je potrebné ich nejakým spôsobom najprv spracovať.

Pre terapiu sa vitálny huby užívajú zvyčajne vo forme horúcovodných extraktov. U niektorých húb, ako je potrebné Reishi či Chaga, je potrebné urobiť ešte druhú extrakciu (tzv. Dvojitá extrakcia ), aby sa uvoľnili látky vo vode nerozpustné. V prípade Reishi a Chaga treba triterpény.

Huby vo forme prášku (biomasy) sú určite dobré, ale zvyčajne pre terapiu príliš slabé. Dávajú sa treba pri preventívnom užívaní.

Extrakciou sa rozbije chitínový bariéra hubové bunky a náš organizmus je schopný využiť účinné látky, ako sú napríklad polysacharidy (najmä β-1,3 / 1,6 D-glukány ).

Hubové polysacharidy sú hlavnými účinnými látkami húb. Ale nie jedinými !!! Dôležité sú aj triterpenoidy, ergosterolu, esenciálne fosfolipidy, minerály, vitamíny, enzýmy atď.

Čo sa v Maitake skrýva

Maitake, rovnako ako ostatné vitálne huby, obsahuje veľké množstvo bioaktívnych zložiek, ktoré ovplyvňujú fungovanie organizmu. Niektoré si v stručnosti priblížime v nasledujúcom texte. Je potrebné podotknúť, že väčšina váhy čerstvé huby je tvorená vodou, tj. Až 90% huby.

Cukry, polysacharidy: 

Největší podíl v sušině tvoří cukry, tj. sacharidy. Nejvíce jsou zastoupeny složené sacharidy, tedy takové, které obsahují více cukerných jednotek, monosacharidů. V Maitake jsou polysacharidy jednak nerozpustné, ty tvoří tzv. hrubou vlákninu, které se nevstřebává ze střeva, ale slouží jako živiny pro potřebné střevní bakterie, tj. střevní mikroflóru, a podporuje také peristaltiku. Dále jsou to polysacharidy rozpustné, které jsou zastoupené β-D-glukany, např.  β-(1-3)-D-glukan s rozvětvením na pozici β-(1-6) a  β-(1-6)-D-glukany, který se větví na pozicích β-(1-3). Pro tyto glukany je typické, že podporují aktivitu imunitního systému, vychytávají a neutralizují volné radikály, působí též protirakovinně a protiinfekčně. Maitake obsahuje jeden speciální glukan – grifolan, který je silně protinádorový. Krom beta glukanů jsou v Maitake také α-D-glukany. V Maitake nejsou pouze polysacharidy, ale také volné cukry, tj. monosacharidy. Je možné extrahovat trehalózu, glukózu a mannitol. Poslední zmíněný se využívá i v klinické praxi, neboť podporuje vylučování tekutin z těla a snižuje otoky a tlak, včetně toho nitrolebního, který se zvyšuje při otoku mozku při nádorech, po traumatech atd.

Z Maitake sa tiež extrahujú rôzne frakcie, v ktorých je viac sacharidov, jedná sa o štandardizované produkty. Sem patrí napr. D-frakcie, MD-frakcie a SX-frakcie. Tieto spĺňajú japonskej ISO štandardy, a patent pre nich platí už aj v USA. Tieto frakcie sa používajú k štúdiám, aj tým klinických, pretože je potom možné ich lepšie kontrolovať a výsledky sú vysoko validné, nie ako v prípade, že vedci použijú produkt, ktorý sami vyrobili. Tieto frakcie sú obzvlášť účinné v prípade metabolických chorôb, napr. SX-frakcie ovplyvňuje metabolický syndróm, majú tiež protirakovinové a imunostimulačné účinky.

Aminokyseliny a bielkoviny

Huby majú osobitné postavenie v rastlinnej ríši aj tým, že obsahujú veľké množstvo aminokyselín a bielkovín, s čím sa stretávame skôr u semien rastlín. Aminokyseliny delíme z pohľadu ľudského organizmu na neesenciálne, tele je schopné si ich vyrobiť z iných zdrojov, a esenciálne, ktoré si vyrobiť nevie a je závislé na ich prísunu potravou. Maitake obsahuje obe skupiny aminokyselín. Najväčšie koncentráciu majú glutamín, alanín, treonín, kyselina asparagová, lyzín, valín či arginín.

Maitake je tiež bohatá na rôzne typy enzýmov, ktoré môžu napomôcť pri syntéze, či naopak degradáciu niektorých zložiek atď. V Maitake sú napr. “Rozkladné” štiepiace enzýmy ako hemiceluláza, chitináza, amyláza, pektináza, laktáza, či enzým neutralizujúce peroxid, tj. peroxidáza.

Ďalšími proteíny v Maitake sú hydrofobiny, jedná sa o bielkoviny s molekulárnou hmotnosťou 12-17 kDa a sú veľmi bohaté na cysteín. Tieto pomáhajú priľnúť k povrchom, čo je využívaná aj v priemyselných odvetviach, kedy je potrebné pokryť nejaký povrch nanočasticami, či v potravinárstve pri EMULZIFIKÁCIA alebo purifikáciu proteínov.

Ako v prípade cukrov aj u bielkovín sú vyrábané štandardizované proteínové frakcie, najznámejší je MLP-frakcia, ktorá nezložená z nízkomolekulárnych bielkovín. Touto frakcií je možné stimulovať imunitný systém, pretože zvyšuje počty imunitných buniek aj produkciu cytokínov.

tuky 

V Maitake nechýba ani mastné kyseliny, tuky …, Maitake síce neobsahuje cholesterol, ale je v nej možné nájsť mastné kyseliny, triglyceridy, sterolovej lipidy a sfingolipidy. Pomer mastných kyselín je v prospech tých nenasýtených proti tým nasýteným, čo je žiaduce.

organické kyseliny 

Chuť, aróma atď. Dodávajú hube tiež organické kyseliny. V Maitake je vo väčšej koncentrácii kyselina jablčná, ďalej potom pyroglutámová, jantárová, mliečna, mravčia, octová i citrónová.

Vitamíny a minerály

Z výpočtu zložiek obsiahnutých v Maitake nemôžeme vynechať ani minerály a stopové prvky a vitamíny. Najzastúpenejším prvky sú draslík, fosfor, sodík, vápnik, zinok, selén atď. Z vitamínov zmienime hlavne vitamíny skupiny B a tiež vitamín D, v tomto prípade ergosterol, vit. D2, potom tiež beta karotén a v malom množstve tiež vitamín C.

Grifolin

Dôležitou a pre Maitake jedinečnú zložkou je grifolin, čo je sekundárny metabolit 2-trans, trans-farnesyl-5-methylresorcinol, tento ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu, vie teda znižovať jeho hladinu v organizme, a tiež pôsobí protiinfekčne.

ďalšie zlúčeniny

Ďalej sa v Maitake našli tiež fenoly – kyselina galická, flavonoidy, napr. Quercetin. Je v nej obsiahnutý tiež lykopén či ceramidy a terpenoidy.

využitie Maitake

Zo zloženia, ktoré sme spomenuli vyššie, je jasné, že Maitake disponuje mnohými možnosťami, ako ovplyvniť fungovanie organizmu, chrániť ho, posilniť, regenerovať atď. V nasledujúcom texte sa budeme venovať tým najznámejším účinkom Maitake. Je ich však mnohom viac. Účinky Maitake sú overované ako na bunkových kultúrach, tj. In vitro, tak aj na živých organizmoch, in vivo, aj v klinických štúdiách, tj. Za účasti dobrovoľníkov, či už zdravých, či chorých.

Maitake je darom pre imunitný systém

Imunitný systém je v pohotovosti každú sekundu nášho života. Denne odráža nebezpečenstvá, ktoré nám hrozí, či už z okolitého prostredia, alebo z tela samotného. Imunitný systém musí rozhodnúť, ktorý stimul, antigén atď. Je nebezpečný a je nutné proti nemu bojovať, a ktorý nebezpečenstvom nie je. Ak totiž imunitný systém rozvinie zápalovú reakciu aj na neškodný podnet, môže poškodiť organizmus, s týmto sa stretávame v prípadoch, keď imunitný systém identifikuje alergény, či dokonca vlastné antigény ako nebezpečenstvo. Potom sú tu prípady, kedy musí na nebezpečný podnet reagovať a rozvinúť obrannú zápalovú reakciu, aby zastavil napr. Infekcii, zničil rakovinové bunky a podporil hojenie a regeneráciu. Táto reakcia musí byť dostatočne silná a dlhá, aby bolo nebezpeční odstránené, nesmie byť teda slabá a krátka, ale tiež nie príliš silná a dlhá.

Imunitný systém teda musí byť v rovnováhe, vybalancovaný. K tomu mu môže pomôcť aj Maitake. Najviac ovplyvňujú imunitný systém polysacharidy, beta glukány, a tiež imunostimulačné bielkoviny. Tieto látky vedia imunitný systém posilniť, nabudiť, aby lepšie čelil infekčným patogénom aj rakovinovým bunkám. Ak je Maitake pridaná do bunkovej kultúry aj imunitným bunkám, podporí ich proliferáciu, tj. Množenie, a posilňuje u nich produkciu cytokínov, ktoré ďalej modulujú aktivitu imunitného systému, napr. TNF alfa, IL-1beta, IL-6 atď. U buniek, ktoré fagocytom, pohlcujú cudzorodé častice či poškodené bunky, je tento proces vplyvom Maitake výrazne posilnený, rovnako tak schopnosť vnútrobunkového zabíjanie pohlcených baktérií a vírusov. Tieto účinky boli tiež potvrdené pri pokusoch na zvieratách, kedy došlo k zvýšeniu zmienených hodnôt v krvi a lepšie sa vyrovnávala s infekciou.

Maitake imunitný systém nielen aktivuje, ale aj tlmí. A to v prípade alergií a alergického zápalu. V ňom hrajú podstatnú úlohu protilátky IgE namierené proti alergénu, a práve ich syntézu Maitake znižuje. Jeden z pokusov potvrdil možnosť využitia Maitake u atopickej dermatitídy, tj. Chronického alergického zápalu pokožky. Myšiam, ktoré ním trpeli, sa podávala Maitake, v na konci pokusy došlo k výraznému zlepšeniu stavu pokožky, lézie sa zmenšili a v pokožke sa utlmil zápal, bola menej infiltrované imunitnými bunkami, poklesli počty mastocytov a tiež IgE protilátok. Keď bol k Maitake pridaný ešte aj kortikoidné preparát, účinky sa ešte zvýšili.

Zápal tlmí aj cytokíny, ktoré bunky produkujú, ide napr. O IL-10. Jeho produkciu bunkami vie Maitake zvýšiť, to sa dokázalo v štúdiách s chronickými zápalmi čriev, napr. Crohnovou chorobou u myší. Vďaka zvýšeniu produkcie IL-10 imunitnými bunkami v reakcii na Maitake, došlo k zmierneniu zápalu a zlepšenie stavu pokusných zvierat. Maitake vie pomôcť aj u ďalších autoimunitných chorôb, napr. U autoimunitného zápalu pečene. Tento bol vyvolaný u pokusných myší. Časti myší s hepatitídou bola podávaná Maitake a časti nie. U tej s Maitake došlo v priebehu pokusu k výraznému vylepšeniu pečeňových testov, zvýšila sa aktivita zápal tlmiacich T lymfocytov a došlo k remisii.

Vykonali tiež klinické štúdie potvrdzujúce účinky Maitake na imunitný systém. V jednej z nich boli pacienti s myelodysplastickým syndrómom, pri ktorom dochádza k narušeniu krvotvorby a môže dôjsť aj k prejdení choroby do leukémie. Dochádza k útlmu funkcie kostnej drene, a s tým samozrejme klesá aj obranyschopnosť, tvoria sa menej imunitných buniek. 18 pacientov v štúdii dostávala Maitake a počas užívania u nich došlo k zvýšeniu počtu imunitných buniek, a to hlavne neutrofilov a monocytov, a tiež schopnosť vysporiadať sa s infekciou E. coli.

Maitake zasahuje aj do fungovania kmeňových buniek z pupočníkovej krvi, tieto bunky sa môžu premeniť do iných buniek, vrátane tých krvných. Maitake zvyšuje ich delenie a vyzrievanie práve do buniek krvných vrátane tých imunitných. Pri pokusoch na myšiach bolo teda dobré, ak bola vykonaná transplantácia kmeňovými bunkami a pridaná Maitake, došlo k lepšiemu uchyteniu štepu a je rýchlejšie obnovená krvotvorba. To by mohlo byť využité aj u pacientov, ktorých čaká transplantácia kostnej drene.

Maitake teda posilňuje aktivitu a obranyschopnosť imunitného systému, obnovuje krvotvorbu, ale aj imunitné reakcie tlmí, a to v prípade autoimunitných a alergických ochorení.

Park HS, Hwang YH, Kim MK, Hong GE, Lee HJ, Nagappan A, Yumnam S, Kim EH, Heo JD, Lee SJ, Won CK, Kim GS. Functional polysaccharides from Grifola frondosa aqueous extract inhibit atopic dermatitída-like skin lesions in NC / Nga mice. Biosca Biotechnol Biochem. 2015 Jan; 79 (1): 147-54. 
Kubo, K. & Nanba, H. Modification of cellular immune responses in experimental autoimmune hepatitis in mice by maitake (Grifola frondosa). Mycoscience (1998) 39: 351. 
Svagelj M, Beřovice M, Gregori A, Wraber B, Simcic S, Boh B. Immunomodulating activities of cultivated maitake medicinal mushroom Grifola frondosa (Dicks .: Fr.) SF Gray (higher Basidiomycetes) on peripheral blood mononuclear cells. Int J Med Mushrooms. 2012; 14 (4): 377-83.
Kodama N, Murata Y, Nanba H. Administration of a POLYSACCHARIDE from Grifola frondosa stimulates immune function of normal mice. J Med Food. 2004 Summer; 7 (2): 141-5.
Vetvičky V, Vetvičkový J. Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts. Ann transl Med. 2014; 2 (2): 14. 
Lee JS, Park SY, Thapa D, Choi MK, Chung IM, Park YJ, Yong CS, Choi HG, Kim JA. Grifola frondosa water extract alleviates intestinal inflammation by suppressing TNF-alpha production and its signaling. Exp Mol Med. 2010; 42 (2): 143-54.
Inoue A, Kodama N, Nanba H. Effect of maitake (Grifola frondosa) D-fraction on the control of the T Lymph node Th-1 / Th-2 proportion. Biol Pharm Bull. 2002; 25 (4): 536-40.

Maitake v boji s rakovinovú

Nádorovým ochorením trpí čoraz viac ľudí. Najrozšírenejšie sú rakoviny hrubého čreva a pľúc, u mužov potom rakovina prostaty a u žien rakovina prsníka. Mnohé rakoviny sú preventabilné, tj. Môžeme minimalizovať riziko, že u nás rakovina prepukne, iné sú na dedičné atď. Rakovina už dneska vždy nekončí smrťou, vďaka preventívnym a skríningovým programom, novým citlivým diagnostickým metódam sú mnohé rakoviny objavené v počiatkoch, kedy sú ešte dobre liečiteľné. Ale je možné vyliečiť aj pokročilejšie nádory, za to vďačíme pokrokom v protinádorovej terapii, ktorá sa obracia aj na ovplyvňovanie imunitného systému, tj. Biologická terapia. Ale ani tá nie je bez vedľajších účinkov, rovnako ako chemo- či rádioterapia. Vedci sa stále snaží nájsť čo najúčinnejšie a najšetrnejšie metódy liečby nádorových ochorení. Hľadajú inšpiráciu a pomoc aj v prírode.Skúmajú teda aj účinky vitálnych húb. Maitake pôsobí proti rakovine dvoma spôsobmi. Stimuláciou imunitného systému podporuje protinádorovú imunitu. Imunitné bunky potom aktívnejšie a efektívnejšie útočia a zabíjajú rakovinové bunky. Ďalším spôsobom, ako Maitake bojuje s rakovinou, je priame pôsobenie na rakovinové bunky.

Pri pokusoch na kultúrach z rakovinových buniek sa preukázalo, že sa bunky v prítomnosti Maitake prestávajú deliť, nemnožia sa, ale čo viac, Maitake spúšťa aj týchto buniek vnútrobunkové signálne cesty, ktoré vedú k aktivácii kaspázy, poškodenie mitochondrií atď., Čo končí smrťou bunky , apoptózou. Zistilo sa tiež, že Maitake obmedzuje angiogenézu, tj. Novotvorbu ciev. Nádorové bunky sa veľmi rýchlo delia a potrebujú viac živín a kyslíka, to im “doručí” novovzniknutej cievy. Nádorové bunky produkujú látky, ktoré tvorbu nových ciev posilňujú. Maitake robí opak, zabraňuje novotvorbe ciev. Maitake dokáže tiež obmedziť metastázovanie. Ako bolo objavené, obmedzuje uchytenie buniek na výstelke ciev, takže tie majú zhoršené podmienky pre vystúpenie z krvného obehu a usadenie sa niekde v tkanivách.

Pri pokusoch na laboratórnych zvieratách sa protirakovinové účinky potvrdili tiež. U myší s karcinómom pľúc sa využila liečba D-frakcií + chemoterapie. U myší došlo k posilneniu imunitného systému, zvýšil sa počet NK buniek aj makrofágov. Po ukončení liečby sa vykonanými testami zistilo, že došlo k výraznému zmenšeniu nádorovej masy. Testovala sa tiež MD-frakcie, a to u myší, ktorým vpichli frakciu do brucha a potom implantovali nádor hrubého čreva, ten u myší bez Maitake metastázovala do pľúc, čo bolo u liečených myší silne obmedzené. Rovnako tak Maitake obmedzuje metastázovanie melanómu. Navyše došlo aj k zmenšeniu primárneho nádoru, a to aj vďaka podpore imunitného systému.

Maitake bola využitá aj v klinických štúdiách. Jedna prebehla už v roku 1997. V tejto štúdii bola 165 pacientov, ktorí mali rakoviny rôznych druhov v štádiu III a IV, bola im podávaná D-frakcie s mitomycínom, či len mitomycín samotný. Pri kombinácii chemoterapie a Maitake sa zvýšila účinnosť liečby až o 12-28%. Najúspešnejšia bola takto kombinácie u rakoviny prsníka, kostí a žalúdka. Bola testovaná tiež MD-frakcie, u nej sa zistilo, že má podporný vplyv u pacientov, ktorí sú po chemoterapii, u nich urýchľuje regenerácia, hlavne potom kostnej drene, u pacientov, ktorí sú na chemoterapiu, znižuje vedľajšie účinky. Pacienti netrpia tak výraznými nevoľnosťami, je obmedzené zvracanie i vypadávajú vlasy. Nedochádza k narušeniu imunitného systému.

Maitake sa tiež v protinádorovom účinku podporuje s vitamínom C, K a interferónom. K rovnakému účinku potom stačí oveľa nižšie dávky. Kombinácia s vitamínom C či K je napr. Veľmi účinná proti bunkám rakoviny obličiek, kombinácia s interferónom u rakoviny močového mechúra.

Louie B, Rajamahanty S, Won J, Choudhury M, Konno S. Synergistic potentiation of interferón activity with maitake mushroom d-fraction on bladder cancer cells. BJU Int. 2010 Apr; 105 (7): 1011-5.
Degen M, Alexander B, Choudhury M, Eshghi M, Konno S. Alternative therapeutic approach to renal-cell carcinoma: induction of Apoptosis with combination of vitamín K3 and D-fraction. J Endourol. 2013 Dec; 27 (12): 1499-503. 
Masuda Y, Murata Y, Hayashi M, Nanba H. Inhibítory effect of MD-Fraction on tumor metastasis: involvement of NK cell activation and suppression of intercellular adhesion molecule (ICAM) -1 expression in lung vascular endothelial cells. Biol Pharm Bull. 2008 Jun; 31 (6): 1104-8.
Kodama N, Komuta K, Nanba H. Can Maitake MD-fraction aid cancer patients? Alt Med Rev. 2002; (7) 3: 236-9
Mayell M. Maitake extracts and their therapeutic potential – A review. Alt Med Rev, 2001; 6 (1)
Kodama N, Murata Y, Asakawa A, Inui A, Hayashi M, Sakai N, Nanba H. Maitake D-Fraction enhances antitumor effects and reduces immunosuppression by mitomycín-C in tumor-bearing mice. Nutrition. 2005; 21 (5): 624-9.
Alexander B, Fishman AI, Eshghi M, Choudhury M, Konno S. Induction of cell death in renal cell carcinoma with combination of D-fraction and vitamín C. Integr Cancer Ther. 2013; 12 (5): 442-8. 
Kodama N, Komuta K, Nanba H. Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the activation of NK cells in cancer patients. J Med Food. 2003 Winter; 6 (4): 371-7.
Wang Y, Shen X, Liao W, Fang J, Chen X, Dong Q, Ding K. A heteropolysaccharide, L-fuco-D-Mann-1,6-α-D-galactan Extracted from Grifola frondosa and antiangiogenic activity of its sulfated derivative. Karbohydrátmi poly. 2014; 101: 631-41. 

Diabetes, cukrovka

Počty pacientů s cukrovkou rostou, a to hlavně těch s cukrovou typu II, tj. lidově stařecký cukrovka, která se ale netýká jen starých lidí, objevuje se u stále mladších obézních lidí. Je tedy spojena se špatnými životními návyky, a často není problém v nedostatku inzulinu, ale v tom, že tkáň nereaguje na inzulin. Je přítomná inzulinorezistence, ale samozřejmě také může být poškozena slinivka a snížení syntézy inzulinu. S tímto se vždy setkáváme u pacientů s cukrovkou typu I. Jedná se o autoimunitní onemocnění vedoucí k zánětu a destrukci slinivky, klesá tedy produkce inzulinu a tu je nutné nahradit jeho podáváním, na rozdíl od cukrovky II, kdy často stačí jen dieta či antidiabetika. Zvýšená hladina cukru, o níž nemusí bez měření pacient ani vědět, poškozuje cévy, nervy, tkáně, ale i krevní buňky atd. U cukrovkářů se tak mnohem častěji než u zdravých lidí setkáváme s poškozením ledvin, slepotou z poškození sítnice, špatně se hojícími vředy, neuropatickými bolestmi atd. Je velmi důležité mít glykémii pod kontrolou. S tímto může pomoci i Maitake. Při mnoha pokusech na zvířatech se prokázal hypoglykemizující efekt. U zvířat je indukována cukrovka podáním např. streptozocinu, či jsou vytvořeny myši, u kterých spontánně dojde ke vzniku cukrovky. Pokud je části zvířat podávána Maitake dochází na rozdíl od Maitake neléčených myší k poklesu glykémie. Snižují se též hodnoty glykovaného hemoglobinu. Naopak se zvyšuje syntéza a uvolňování inzulinu ze slinivky, kterou Maitake chrání před poškozením. Maitake také zvyšuje glukózovou toleranci a ruší inzulinorezistenci.  K dispozici nejsou jen výsledky studií na zvířatech, ale také z klinických studií. V jedné byli dobrovolníci s cukrovkou II, u nichž nebyla glykémie zcela pod kontrolou a brali antidiabetika. Při užívání Maitake došlo až 30% poklesu glykémie a u některých pacientů mohli lékaři vysadit léky.

Maitake reguluje hladinu cukrov v krvi vďaka tomu, že znižuje aktivitu alfa glukozidázy a alfa amylázy. Oba tieto enzýmy sú zvýšene aktívny u diabetikov.

SF Gray] Konno S et al. Anticancer and hypoglycemic effects of Polysaccharides in edible and medicinal Maitake mushroom [Grifola frondosa (Dicks .: Fr.). Int J Med Mushr 4: 3
Shen KP, Su CH, Lu TM, Lai MN, Ng LT. Effects of Grifola frondosa non-polar BioActive components on high-fat diét fed and streptozotocínom-induced hyperglycemic mice. Pharm Biol. 2014: 1-5. 
Su CH, Lu TM, Lai MN, Ng LT. Inhibítory potential of Grifola frondosa BioActive fractions on α-amyláza and α-glucosidase for management of hyperglycemia. Biotechnol Appl Biochem. 2013 Jul-Aug; 60 (4): 446-52. 
Lei H, Zhang M, Wang Q, Guo S, Han J, Sun H, Wu W. MT-α-glukán from the fruit body of the maitake medicinal mushroom Grifola frondosa (higher Basidiomyetes) shows protective effects for hypoglycemic pancreatic β-cells . Int J Med Mushrooms. 2013; 15 (4): 373-81.

Maitake pre ženy

Maitake je tiež vhodná pre ženy, podporuje totiž funkciu vaječníkov. U mnohých žien je neplodnosť daná tým, že majú polycystické vaječníky. U týchto žien sú problémy s ovuláciou a často aj menštruáciou. V jednej zo štúdií, ktoré sa konala v Japonsku, bolo 26 + 31 žien, ktoré sa liečili s polycystóza vaječníkov. 26 žien dostávalo iba polysacharidový extrakt z Maitake a u 20 z nich sa opäť obnovila ovulácie a 31 žien bolo liečených ku klomifénu a u 29 z nich došlo k ovulácii. V oboch skupinách sa teda vyskytli ženy, ktoré na podávanú liečbu nereagovali. Týmto ženám bola nakoniec podaná kombinácia oboch liečiv, teda Maitake a ku klomifénu, u týchto žien sa tiež obnovila ovulácie. Vďaka liečbe sa tiež 3 ženám, ktoré si želali otehotnieť toto podarilo, hoci pred liečbou nemali žiadnu šancu na otehotnenie.

Chen JT, Tominaga K, Sato Y, Anzai H, Matsuoka R. Maitake mushroom (Grifola frondosa) extract induces Ovulation in patients with polycystic ovary syndrome: a possible monotherapy and a combination therapy after failure with first-line clomiphen citrate. J Altern Complement Med. 2010; 16 (12): 1295-9.

Maitake v boji s lipidmi, kardiovaskulárnymi chorobami a poškodením pečene

Vysoké hladiny lipidov sú veľmi nebezpečné. Mnoho ľudí netuší, že hyperlipidémiou trpí. Je to však skrytý zabijak. Tukové častice sa ukladajú do cievnych stien, na tieto častice reagujú bunky imunitného systému, rozvíja sa zápal a cievna stena je poškodená, stráca pružnosť, hrubne sa, ale tiež sa zužuje ich priesvit vplyvom vzniku ateromových plátov a zvýšenej tvorbe trombov. Klinicky sa to môže prejaviť zvýšeným krvným tlakom, ischemickými chorobami srdca a končatín, môže sa tiež objaviť srdcový infarkt. Tuky však poškodzujú tiež pečeň a dochádza ku steatóze. U veľkej časti ľudí stačí zmeniť životosprávu a hladiny lipidov v krvi sa upraví, inokedy je nutné nasadiť hypolipidemiká. Je však možné pomôcť si aj Maitake. Vďaka štúdiám na hlodavcoch vieme, že Maitake je schopná znížiť hladinu tukov. Účinkuje hypolipidemickú.

Maitake totiž potláča tvorbu cholesterolu v organizme, navyše vďaka obsahu vlákniny podporuje vylučovanie tukov z tela, menej sa ho vstrebáva. Ďalej sa v jej prítomnosti zvyšuje aktivita enzýmu, ktorý “rozkladá” tuky a tie sú potom využité ako zdroj energie, a nie sú uložené do zásob. Bolo vytvorené mnoho štúdií dokazujúcich, že Maitake zasahuje do metabolizmu tukov, znižuje ich koncentrácia. Používajú sa hlavne hlodavce, ktorým sa podáva vysokotučná, vysokocholesterolová diéta. pri nej dochádza k zvýšeniu hladín tukov v krvi. Ak je však krysám podávaná Maitake, dochádza k poklesu hodnôt tukov v krvi. Znižuje sa celkový cholesterol, triglyceridy i LDL, naopak sa zvyšuje hladina dobrého cholesterolu HDL. Neznižuje sa však len koncentrácia tukov v krvi, ale aj množstvo tukov ukladaných do pečeňového tkaniva.

krvný tlak

Zníženie koncentrácie tukov sa môže prejaviť aj znížením krvného tlaku, ako sa to stalo u potkanov. Boli využité krysy, u ktorých dochádza k spontánnemu zvýšeniu krvného tlaku. U týchto potkanov došlo podávaním Maitake k zníženiu krvného tlaku, systolického aj diastolického.

Frakcia SX a D boli testované na myšiach, u ktorých starnutím dochádza k zvyšovaniu krvného tlaku, rovnako tak to vidíme aj u ľudí. Podávanie frakcií sa obmedzila aktivita renín-angiotenzín-aldosterónového systému, ktorého aktivita zvyšuje krvný tlak, dochádza totiž k zúženiu ciev a zníženie vylučovania tekutín. U liečených starnúcich myší sa teda tlak ďalej nezvyšoval, a navyše bol zaznamenaný aj pokles systolického tlaku. Maitake fungovala ako lieky ACE inhibítory.

V inej štúdii autori podávali obéznym krysách s cukrovkou II a hyperlipidémiou prášok z Maitake 10 a 22%. Po 35 dňoch užívania aj krýs došlo k poklesu krvného tlaku, v prípade nižších dávok to bolo zo 197 na 176 mmHg, u vyšších dávok zo 138 na 120 mmHg. Došlo tiež k poklesu hodnôt tukov a cukrov v krvi. Podávanie Maitake teda ovplyvňuje celý organizmus, a pôsobí preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

 

nadváha

Zvýšená telesná hmotnosť je spojená s výskytom mnohých ochorení, nie je teda len estetickým problémom, hoci ju tak niekto vníma. U ľudí s nadváhou je viac kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, hyperlipidémie, ale tiež chorôb pohybového aparátu. K zvýšeniu hmotnosti vo väčšine prípadov dochádza nezdravým životným štýlom, len u malého množstva ľudí je obezita príznakom iné choroby. Maitake môže ovplyvňovať aj našu hmotnosť. Bol vytvorený pokus s krysami, ktoré boli kŕmené vysokoenergetickou stravou, teda u nich došlo k zvýšeniu hmotnosti. Časti krýs bola ku strave pridávaná Maitake, v tejto skupine bol nárast hmotnosť minimálny, u niektorých potkanov naopak došlo k zníženiu hmotnosti, aj keď mali rovnakú stravu.

Iná štúdia sa zamerala aj na ľudí. Bola vytvorená štúdie, do ktorej bolo zaradených 30 dobrovoľníkov s nadváhou, títo po dobu 2 mesiacov konzumovali 200 gramov čerstvé huby, inak svoj životný štýl a stravovacie návyky nezmenili. Aj napriek tomu u nich došlo k poklesu hmotnosti, u niektorých dokonca o 12 kilogramov.

 

hepatoprotektívne účinky

Pečeň je veľmi zaťažovaným orgánom, ktorý plní mnoho funkcií, detoxikuje, metabolizuje živiny, syntetizuje bielkoviny atď. Má veľké regeneračné schopnosti, napriek tomu môžu byť poškodená. Poškodenie môžu spôsobiť infekcie, napr. Žltačky, mononukleóza, toxické látky, lieky, plesňové produkty atď., Pečeň však môže poškodiť aj zvýšená koncentrácia tukov v tele, tie sa totiž ukladajú aj do pečene. Poškodená pečeň fibrotizují a nakoniec dochádza k cirhóze a zlyhávaniu ich funkcie. Maitake ochraňuje pečeň viac mechanizmy. V prípade infekcií pečene vie udržať vírus v šachu, znížiť jeho replikáciu a podporiť imunitný systém k boju proti vírusu. Znižuje dopady toxických látok, pretože neutralizuje voľné radikály, ktoré vznikajú vo väčšej miere a ďalej poškodzujú tkanivo. Tiež znižuje koncentráciu tukov, do pečene sa teda neukladajú lipidy.Rovnako tak znižuje zápalovú reakciu v prípade autoimunitné hepatitídy. Pri poškodených pečene tiež podporuje regeneráciu.

Kubo K, Nanba H. Modification of cellular immune responses in experimental autoim Mune hepatitis in mice by maitake (Grifola frondosa). Mycoscience 1998; 39: 351-360.
Ohtsuru M. Anti-obesity activity exhibited by orally Administered powder of maitake mushrooms (Grifola frondosa) [in Japanese]. Anshin. 1992: 198-200.
Yokota M. Observatory trial at anti-obesity activity of maitake mushrooms (Grifola frondosa). Anshin. 1992: 202-204.
Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV. Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats. Int J Med Sci. 2010; 7 (4): 169-80.
Michihiro Fukushima, Tetsu Ohashi, Yukiko Fujiwara, Kei Sonoyama, Masuo Nakano. Cholesterol-Lowering Effects of Maitake (Grifola frondosa) Fiber, Shiitake (Lentinus edodes) Fiber, and Enokitake (Flammulina velutipes) Fiber in Rats. Experimental Biology and Medicine Vol 226, Issue 8, pp. 758 – 765
Ding Y, Xiao C, Wu Q, Xie Y, Li X, Hu H, Li L. The Mechanisms lower the Hypolipidaemic Effects of Grifola frondosa in the Liver of Rats. Front Microbiol. 2016 Aug 3; 7: 1186.
Shen KP, Su CH, Lu TM, Lai MN, Ng LT.Effects of Grifola frondosa non-polar BioActive components on high-fat diét fed and streptozotocínom-induced hyperglycemic mice. Pharm Biol. 2015; 53 (5): 705-9. 
Kubo K, Nanba H. Anti-hyperliposis effect of Maitake fruit body (Grifola frondosa). Biol Pharm Bull. 1997; 20: 781-785
Sato M, Tokuji Y, Yoneyama S, Fujii-Akiyama K, Kinoshita M, Chiji H, Ohnishi M. Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and Hepatic gene expression in cholesterol-fed mice. J Oleo Sci. 2013; 62 (12): 1049-58.
Adachi K, Nanba H, Otsuka M, Kuroda H. Blood pressure lowering activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chen Pharm Bull. 1988; 36: 1000-1006.
Kabir Y, Yamaguchi M, Kimua S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids in spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol. 1987; 33: 341-346.
Kabir Y, Kimura S. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR). J Nutr Sci Vitaminol. 1989; 35: 91-94.
Talpur NA, Echard BW, Fan AY, Jaffar O, Bagchi D, Preuss HG. Antihypertenzív and metabolic effects of whole Maitake mushroom powder and its fractions in two rat strains. Mol Cell Biochem. 2002 Aug; 237 (1-2): 129-36.

antiinfekčnej účinky

Nie je snáď nikto, koho by niekedy neskolil nejaký vírus alebo baktéria. Proti infekčným patogénom, vrátane húb a parazitov nás chráni imunitný systém, ale patogénu si vyvinuli mnoho mechanizmov, ako do tela preniknúť a obísť imunitný systém. Ten, ak je dostatočne silný, nakoniec väčšinou vyhrá. Niektoré vírusové infekcie však vie aj zabíjať, u baktérií sme na to neboli zvyknutí, ale je stále viac baktérií, ktoré oklame imunitný systém, a navyše sú odolné proti antibiotikám. Tieto infekcie sú tak neliečiteľné. Je teda snaha vyvinúť antibiotiká nová či nájsť úplne iné možnosti a zdroje látok, ktoré pôsobia protimikrobiálny. V Maitake sa takej nachádzajú.

Maitake si poradí s vírusovými infekciami, napr. S HIV, pretože blokuje reverznú transkriptázu, tj. Enzým, ktorý vírus potrebuje k replikáciu. Navyše obmedzuje vstup vírusu do imunitných buniek. Vírus bez bunky umiera. V štúdii s chorými HIV sa preukázalo, že sa znížila vírusová nálož a ​​zvýšili sa počty T lymfocytov, ktoré pri infekcii klesajú a tým dochádza k vážnej imunodeficiencii. Pacienti sa navyše pri užívaní Maitake cíti celkovo lepšie, sú menej unavení, majú viac energie, sily a majú nižšiu chorobnosť.

Podobný efekt bol zaznamenaný aj u pacientov s hepatitídou B, ktorí boli liečení interferóny. Pri pridanie Maitake došlo k zníženiu množenie vírusu aj vírusové aktivity, znížilo sa poškodenie pečene, došlo aj k ich regenerácii a tiež pacienti sa cítili oveľa lepšie.

Replikáciu zastaví Maitake aj u herpetických vírusov. Tie môžu v organizme perzistovať a reaktivovať sa. Toto vedci vyskúšali jednak na bunkách infikovaných vírusom, ale aj na myšiach, ktoré mali herpetický zápal očných viečok. Ten sa preniesol aj na rohovku, pokiaľ sa myšiam podala Maitake, priebeh infekcie sa spomalil a zmiernil. Nedošlo k vážnemu poškodeniu rohovky. Pri podávaní priamo do oka sa zníži replikácie vírusu a zabráni sa neovaskularizácii.

Maitake si poradí aj s ďalšími vírusmi, napr. Enterovírusy. Tieto vírusy napádajú tráviacu sústavu a spôsobujú hnačky, ale niektoré typy, napr. Enterovírus 71 je oveľa vážnejšia a môže po infekcii dôjsť ik herpangína či zápalom srdcového svalu, srdcového obale či zápalu mozgu, pľúc atď. Jedná sa o veľmi ťažké stavy, ktoré môžu slabšie pacientov i zabiť. Práve tento typ vírusu je potláčaný Maitake, a to z nej extrahovaný polysacharid, ktorý dostal označenie GFP1. Tento polysacharid blokuje replikáciu enterovírusy 71. Ak sú ním bunky nakazené, dochádza v prítomnosti GFP1 k ich apoptóze, čo znemožní replikáciu a šírenie vírusu.

Maitake si neporadí len s vírusmi. Vie zabíjať aj mnohé baktérie, to sa testovalo napr. Na kultúre z baktérií, ku ktorej sa Maitake pridáva.

Sú však tiež pokusy na zvieratách, v jednej na myšiach boli tieto nakazené baktériami, ktoré boli rezistentné na viac typov antibiotík, a to napr. Zlatým stafylokokom, listérie. Časti nakazených myšou sa podávala Maitake a časti nič. Všetky neliečené myši zomreli do 3 dní po infikovaní. Inak tomu bolo u myší s D-frakcií, tie sa dožili aj 10 dní, a to 60% z nich. Z krvných testov sa zistilo, že u liečených myší sa zvýšila koncentrácia IL-10 a aktivita makrofágov, vrátane fagocytózy.

Maitake zvláda ničiť aj plesňové a hubové infekcie. Jeho účinky boli testované napr. Na srpovničce špičatovýtrusé, na ktorej vedci úspešne použili z Maitake získaný furanon. Rovnako tak bola Maitake účinná aj proti giberele ružové, naviac aj proti hubám, ktoré môžu infikovať oslabenej pacientov, tj. Napr. Pseudallescheria boydii. Maitake tiež dokáže obmedziť rast kandidy a aspergila.

Zhao C, Gao L, Wang C, Liu B, Jin Y, Xing Z. Structural characterization and Antiviral activity of a noviel heteropolysaccharide isolated from Grifola frondosa against enterovírus 71. karbohydrátmi poly. 2016; 144: 382-9.
Gu CQ, Li JW, Chao F, Jin M, Wang XW, Shen ZQ. Isolation, identification and function of a noviel anti-HSV-1 proteín from Grifola frondosa. Antiviral Res. 2007 Sep; 75 (3): 250-7. 
Hiroaki Nanba, Noriko Kodama, Douglas Schar, Denise Turner Effects of Maitake (Grifola frondosa) glucan in HIV-infected patients. Mycoscience 2000, Volume 41, Issue 4, pp 293-295.
Gu CQ, Li J, Chao FH. Inhibition of hepatitis B vírus by D-fraction from Grifola frondosa: synergistic effect of combination with interferón-alpha in HepG2 2.2.15. Antiviral Res. 2006 Nov; 72 (2): 162-5.
Chang-Qing Gu, Jun-Wen Li,, Fuhuan Chao, Min Jin, Xin-Wei Wang, Zhi-Qiang Shen. Isolation, identification and function of a noviel anti-HSV-1 proteín from Grifola frondosa. Antiviral Research. Volume 75, Issue 3, 2007, 250-257.
Noriko Kodama, Maho Yamada and Hiroaki Nanba. addition of 
Maitake D-fraction Reduces the Effective Dosage 
of Vancomycin for the Treatment of Listeria-Infected Mice Jpn. J. Pharmacol. 87, 327 – 332 (2001).

Maitake v boji proti voľným radikálom

Voľné radikály, kyslíkové či dusíkové, sú vysoko reaktívne a môžu reagovať s mnohými inými zlúčeninami, a to napr. S tukmi v bunkových membránach, či dokonca s DNA. To môže spôsobiť smrť bunky či mutácie a vznik rakoviny, urýchľujú sa tiež degeneratívne pochody, vrátane tých v mozgu. Voľné radikály vznikajú fyziologicky v tele pri metabolických procesoch, imunitných reakciách. Toto množstvo je telo schopné vďaka enzýmom a rôznym zlúčeninám neutralizovať. Pri patológie, stresu, záťaži zvonku atď. Sa však tvoria voľných radikálov oveľa viac a už nie sú neutralizované. Je potom nutné podávať antioxidanty potravou. Takto fungujú napr. Vitamín C, E, flavonoidy, fenoly, polysacharidy, teda aj zložky, ktoré sú v Maitake.

Jej účinky sú overované v roztokoch, v ktorých sú voľné radikály, ich koncentrácia pred pridaním sa porovnáva po určitej dobe. Maitake znižuje napr. Hydroxylové radikály, superoxidové anióny atď.

Antioxidačné efekt je tiež možné overiť na živých organizmoch, kedy sa oxidačný stres odráža v poškodenie tkanív a bunkových membrán. Dochádza tak napr. K zvýšeniu koncentrácie malondialdehydu v krvi. Ak je pridaná Maitake, hodnoty sa znižujú, teda aj oxidačný stres.

Maitake je silným antioxidantom, a tým slúži ako prevencia proti rozvoju rakoviny, degeneratívnych chorôb atď.

Jan-Ying Yeh, Li-Hui Hsieh, Kaun-Tzero Wu, Cheng-Fang Tsai. Antioxidant Properties and Antioxidant Compounds of Various Extracts from the Edible Basidiomycete Grifola frondosa (Maitake). Molecules 2011, 16 (4), 3197-3211;
Chen GT, Ma XM, Liu ST, Liao YL, Zhao GQ. Isolation, purification and antioxidant activities of polysaccharides from Grifola frondosa. Karbohydrátmi poly. 2012; 89 (1): 61-6.

kosti 

Kostné tkanivo je tiež “živá” neustále dochádza k odbúravaniu a novotvorbe kostného tkaniva. Musí to však byť vyrovnané. Niektoré patologické stavy však spôsobí, že dôjde k zníženiu tvorby kostí či k jej zvýšenému odbúravaniu. Môže byť nižší príjem vápnika, porucha prištítnych teliesok, kosti ničí tiež cukrovka atď. Osteoporóza je spojená so zlomeninami, ktoré sa veľmi zle hoja a vznikajú aj po malom úraze. V jednej štúdii autori sledovali vplyv Maitake na kostné tkanivo. Maitake zvyšuje aktivitu osteoblastov, teda buniek, ktoré stoja za tvorbou kosti. Podporuje tiež ich mineralizáciu, tj. Pevnosť. Chráni tiež kostné tkanivo pred poškodením, ku ktorému by mohlo dôjsť vplyvom zvýšenej glykémie, túto totiž znižuje. Maitake je tak vhodných doplnkom hlavne pre ženy v menopauze, u ktorých veľmi často dochádza k osteoporóze.

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11418-006-0132-5
A Saif, U Lindequist, K Wende. Stimulating effects of Grifola frondosa (Maitake) on human osteoblastic cell cultures. Journal of Natural Medicines 2000; 61 (3): 231-238.

Nervový systém a psychika

Nervová sústava je pre nás veľmi dôležitá, hlavne tá centrálne, ktorá zahŕňa mozog. U mnohých ľudí dochádza s pribúdajúcim vekom k strate mentálnych funkcií. Neuróny sú poškodzované a umierajú. Vedci sa snažia nájsť možnosti, ako podporiť regeneráciu neurónov, ich delenie či rast. K tomu môžu pomôcť aj vitálne huby.

Maitake slúži tiež ako ochrana a regenerácia nervovej sústavy. V pokusoch sa overoval vplyv Maitake na nervové bunky. Najprv sa hodnotilo, či nie je pre neuróny toxický, toto sa vyvrátilo. Maitake neuróny neničila, naopak v jej prítomnosti došlo k rastu neuronálnych výbežkov, neurity, a začali sa vytvárať signálne dráhy, tj. Zapojenie neurónov.

Nepriberá len pacientov s neurologickými deficitmi, ale aj ľudí s poruchami nálad, hlavne potom depresiami. Liečba býva dlhá a často musia pacienti zostať celoživotne na antidepresívach. V jednom pokuse však vedci preukázali, že Proteo-beta-glukán z Maitake môže ovplyvniť depresie. Má antidepresívne účinky, reaguje s glutamátovými receptormi AMPA, ktoré sa nachádzajú vo prefrontálnej mozgovej kôre. Tento účinok bol testovaný na myšiach, u ktorých bola vyvolaná depresie. Boli im vykonané testy, ktoré sa zopakovali po liečbe Maitake. Preukázalo sa, že došlo k zmierneniu príznakov spojených s depresiou.

Bao H, Ran P, Zhu M, Sun L, Li B, Hou Y, Nie J, Shan L, Li H, Zheng S, Xu X, Xiao C, Du J. The Prefrontal Dectin-1 / AMPA Receptor Signaling Pathway Mediates The Robust and prolonged Antidepressant Effect of Proteo-β-Glucan from Maitake. Sci Rep 2016.:28395.
Ling-Sing Seow S, Naidu M, David P, Wong KH, Sabaratnam V. Potentiation of neuritogenic activity of medicinal mushrooms in rat pheochromocytoma cells. BMC Complement Altern Med. 2013 Jul 4; 13: 157.

 

Ďalšie účinky

Nie sú to len vyššie vypísané účinky, Maitake ich má oveľa viac. Dodáme ešte tiež, že má antitrombotický efekt, tj. Znižuje riziko vzniku trombov. To sa preukázalo u pacienta, ktorý užíval warfarín ( “riedi” krv). Pacient si tiež bral Maitake a výrazne sa u neho zvýšila krvácavosť, nad hranicu, ktorú mohli spôsobiť lieky samotné. Zvýšilo sa INR. Lekári potom mohli znížiť dávkovanie liekov, aby sa pacient dostal do hodnôt INR, ktoré by už neznačily zvýšené riziko krvácania. Tento efekt by mohol byť využitý u pacientov, u ktorých hrozí vznik trombov.

Hanselin MR, Vande Griend JP, Linnebur SA. INR elevation with maitake extract in combination with warfarín. Ann Pharmacother. 2010 Jan; 44 (1): 223-4.

záver

Maitake je veľmi potentný huba, a to hlavne u pacientov s metabolickým syndrómom. tj. u pacientov s hyperlipidémiou, diabetom II, zvýšeným krvným tlakom atď. Ochráni pred infekciami aj rakovinou, podporí kosti i plodnosť. Je teda univerzálny a je možné ju užívať ako prevenciu či ako pomocníka pri zdravotných ťažkostiach.

Zdroje informácií o vitálnych hubách:
Martin Powell – Medicinal Mushrooms A Clinical Guide
Pavel Valíček – Huby a ich liečivé účinky
GM Halpren, AH Miller – Medicinal Mushrooms Ancient Remedies dor Modern Ailments
GM Halpren – Healing Mushrooms
Christopher Hobbs – Medicinal Mushrooms An Ecploration of Tradition, Healing and Culture
Robert Rogers – The Fungal Pharmacy
Vladimír Ando – Farmakológia klasickej čínskej medicíny
Radomír Sôch, Alexander Jegorov – Encyklopédia léčivývh húb
Bensky – Materia Medica