
Iné názvy:
- slovensky – leskokôrka lesklá
- čínsky – Lingzhi
- latinsky – Ganoderma lucidum
- japonsky – reishi
Popis terapeuta:
Použitie v praxi:
- všeobecné posilnenie imunitného systému + Agaricus, Shiitake, Coriolus
- terapia alergií + Agaricus, Hericium (najmä pre prečistenie čriev)
- podpora fyzického a mentálneho zdravotného stavu + Cordyceps
- doplnková terapia rakoviny + podľa typu nádoru
- podpora srdca a obehu + Shiitake, Agaricus, Maitake, Auricularia, Cordyceps
- prírodný prostriedok proti starnutiu + Cordyceps
- pomoc pri poruchách spánku, nervovom nepokoja a vyčerpanie + Hericium, Cordyceps
- doplnková terapia pri poruchách pečene + Maitake, Agaricus, Shiitake
Ďalšie motívy pre použitie Reishi:
protizápalové účinky, nespavosť, úzkosti, nadváha, únavy, reguluje lipidy a cholesterol, anti-aging účinky (+ Polyporus, Cordyceps), ochrana srdca a pečene, alergie (zastavuje uvoľňovanie histamínu + vitamín C), alergia na potraviny (+ Hericium), ochorenia pohybového aparátu, odstránenie stresu, CA žalúdka, pečene, pľúc, kože, mozgu, obličiek, posilnenie imunitného systému, kožné ochorenia, pôsobí antineoplastické, posilňuje kardiovaskulárny systém (zvyšuje kontraktilitu, znižuje TK, bráni hypoxii srdcového svalu), antibiotické pôsobenie (proti E.coli, B.dysenterie, Pseudomonas, pneumokokom, streptokokom, stafylokokom), posilňuje pečeň, diabetes, tíši kašeľ, podporuje vykašliavanie, sedatívne, analgeticky, antihistamínový efekt, bronchitída (+ Cordyceps – dlhodobo, + Coriolus u akútneho stavu – regeneruje sliznice ), neurasténie, leukopénia, cirhóza pečene,dermatologické choroby, telesná alebo duševná únava, artróza, artritída, leukémia (účinok na kostnú dreň), ochorenia sietnice, svalová atrofia a dystrofia a RS, detoxikácia pečene, reguluje obrannú čchi, výrazný antioxidant (P / E), Antiage účinky
TCM charakteristika:
- teplota – neutrálny
- chuť – sladká a ľahko horká
- tropizmus – srdce, pečeň, pľúca (podľa niektorých prameňov má tropizmus aj k obličkám alebo slezine)
Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny:
- doplňuje Qi a vyživuje krv
- upokojuje ducha
- transformuje hlieny a zastavuje kašeľ
- utišuje dýchavičnosť
- posilňuje esenciu obličiek
V akej forme užívať vitálny huby?
Ak chceme huby užívať pri terapii rôznych zdravotných problémov, je potrebné ich nejakým spôsobom najprv spracovať.
Pre terapiu sa vitálny huby užívajú zvyčajne vo forme horúcovodných extraktov. U niektorých húb, ako je potrebné Reishi či Chaga, je potrebné urobiť ešte druhú extrakciu (tzv. Dvojitá extrakcia ), aby sa uvoľnili látky vo vode nerozpustné. V prípade Reishi a Chaga treba triterpény.
Huby vo forme prášku (biomasy) sú určite dobré, ale zvyčajne pre terapiu príliš slabé. Dávajú sa treba pri preventívnom užívaní.
Extrakciou sa rozbije chitínový bariéra hubové bunky a náš organizmus je schopný využiť účinné látky, ako sú napríklad polysacharidy (najmä β-1,3 / 1,6 D-glukány ).
Hubové polysacharidy sú hlavnými účinnými látkami húb. Ale nie jedinými !!! Dôležité sú aj triterpenoidy, ergosterolu, esenciálne fosfolipidy, minerály, vitamíny, enzýmy atď.
Stručný opis
Reishi (Ganoderma lucidum, leskokôrka lesklá, Ling zhi, “božská huba nesmrteľnosť”) je drevokaznou chorošovitou hubou, ktorá pochádza z Ázie. Patrí do obrovskej čeľade lesklokorkovitých, ktorá zahŕňa viac ako 210 rôznych druhov lesklokorek. Klobúk Reishi je Polkruhovitý alebo vejárovitá. Typické pre neho je, že je lesklý, pôsobí, ako by bol nalakovaný. Od tohto faktu je tiež odvodené jej českej meno. Reishi rastie hlavne na poranených živých či odumretých stromoch a ich pňoch. Najviac je k nájdeniu na listnatých stromoch, ako sú duby a buky. Vo voľnej prírode sa Reishi vyskytuje už len veľmi málo, ale pretože je to huba, po ktorej je veľký dopyt, je pestovaná vo veľkom objeme aj komerčne v pěstírnách. Kultivovanie a umelé pestovanie huby sa datuje do obdobia kolok roku 1970. Pre takéto pestovanie je nutné nájsť vhodný substrát,aby si huba zachovávala svoje zloženie a bola zdrojom biologicky aktívnych látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu. To sa podarilo, takže aj v pěstírnách vypestované huby sú plnohodnotnou náhradou tých voľne pestovaných. Vďaka tomuto pestovanie je tiež lepšie možné využiť aj jednotlivé vývojové štádiá Reishi, tj. Zrelé huby, mycélia, spory atď. V každom štádiu môže mať totiž huba trochu iné zloženie, niektorých zložiek viac a iných menej. Hoci pred viac ako 2000 rokmi nebolo známe zloženie Reishi, využívali ju obyvatelia Ázie na liečenie mnohých zdravotných ťažkostí. Vďaka svojim účinkom dostala vtedy priezvisko huba nesmrteľnosti. O jej účinkoch a vplyvu na zdravie človeka a jej využití existuje viacero historických písaných prameňov. Reishi je spomenutá aj v “herbári” Shen Nong Ben Cao Jing, ktorý je datovaný do doby vládnutia východnej dynastie Han, tj.do obdobia 25-220 nl Táto kniha bola priebežne po aktualizovaná a dopĺňaná tak, že do seba inkorporovala ďalšie objavené možnosti využitia Reishi. Písomné zmienky týkajúce sa Reishi sú samozrejme k nájdeniu aj v ďalších textoch, napr. Ben Cao Gang Mu. “Západný” svet “objavil” Reishi až v roku 1781, kedy bola popísaná Williamom Curtisom. Súčasná medicína však špongiu stále prehliada a zabúda, ale aj to sa postupne mení a od cca 60. rokov 20. storočia sa vykonáva veľa pokusov, výskumov i klinických štúdií, ktoré potvrdzujú to, čo poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Odhalila sa teda schopnosť Reishi modulovať aktivitu imunitného systému, zabíjať rakovinové bunky, pôsobiť proti rozvoju civilizačných chorôb atď. Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.že do seba inkorporovala ďalšie objavené možnosti využitia Reishi. Písomné zmienky týkajúce sa Reishi sú samozrejme k nájdeniu aj v ďalších textoch, napr. Ben Cao Gang Mu. “Západný” svet “objavil” Reishi až v roku 1781, kedy bola popísaná Williamom Curtisom. Súčasná medicína však špongiu stále prehliada a zabúda, ale aj to sa postupne mení a od cca 60. rokov 20. storočia sa vykonáva veľa pokusov, výskumov i klinických štúdií, ktoré potvrdzujú to, čo poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Odhalila sa teda schopnosť Reishi modulovať aktivitu imunitného systému, zabíjať rakovinové bunky, pôsobiť proti rozvoju civilizačných chorôb atď. Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.že do seba inkorporovala ďalšie objavené možnosti využitia Reishi. Písomné zmienky týkajúce sa Reishi sú samozrejme k nájdeniu aj v ďalších textoch, napr. Ben Cao Gang Mu. “Západný” svet “objavil” Reishi až v roku 1781, kedy bola popísaná Williamom Curtisom. Súčasná medicína však špongiu stále prehliada a zabúda, ale aj to sa postupne mení a od cca 60. rokov 20. storočia sa vykonáva veľa pokusov, výskumov i klinických štúdií, ktoré potvrdzujú to, čo poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Odhalila sa teda schopnosť Reishi modulovať aktivitu imunitného systému, zabíjať rakovinové bunky, pôsobiť proti rozvoju civilizačných chorôb atď. Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.kedy bola popísaná Williamom Curtisom. Súčasná medicína však špongiu stále prehliada a zabúda, ale aj to sa postupne mení a od cca 60. rokov 20. storočia sa vykonáva veľa pokusov, výskumov i klinických štúdií, ktoré potvrdzujú to, čo poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Odhalila sa teda schopnosť Reishi modulovať aktivitu imunitného systému, zabíjať rakovinové bunky, pôsobiť proti rozvoju civilizačných chorôb atď. Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.kedy bola popísaná Williamom Curtisom. Súčasná medicína však špongiu stále prehliada a zabúda, ale aj to sa postupne mení a od cca 60. rokov 20. storočia sa vykonáva veľa pokusov, výskumov i klinických štúdií, ktoré potvrdzujú to, čo poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Odhalila sa teda schopnosť Reishi modulovať aktivitu imunitného systému, zabíjať rakovinové bunky, pôsobiť proti rozvoju civilizačných chorôb atď. Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.Tomuto sa budeme venovať v ďalšom texte.
Čo sa v Reishi skrýva?
Vyššie bolo spomenuté, že Reishi zasahuje do fungovania organizmu, to jej umožňujú zložky v nej obsiahnuté. Najväčší podiel hmotnosti huby tvoria tekutina, a to až 90%. 10%, tj. Sušina, je z najväčšej časti tvorená polysacharidy, ďalej potom bielkovinami, mastnými kyselinami, minerály či vitamíny a iné. Niektoré zložky preberieme nižšie.
Triterpény a steroly:
Reishi obsahuje veľké množstvo triterpenoidov a sterolov, aj 3%.
O terpénov je známe, že majú protizápalové, protirakovinové aj protiinfekčné účinky. Navyše sú tiež silnými antioxidantmi a znižujú hladinu tukov v krvi. Na druhú stranu však príliš nezasahujú do aktivity imunitného systému. Môžeme ich nájsť aj v mnohých ďalších liečivých rastlinách, napr. V ženšenu alebo Gingko.
Jednou z podtried terpénov sú triterpény a z nich odvodené látky, ktoré sú rastlinami produkované v priebehu ich vývoja a rastu. Z toho vyplýva, že sa v jednotlivých fázach rastu mení aj ich koncentrácie v rastline, v našom prípade v hube. Triterpény dávajú rastlinám horkastú príchuť.
V Reishi je hojne zastúpené triterpény, ktorou sú odvodené od lanostan, ktorý je metabolitom lanosterolu, ktorého materskou zlúčeninou je skvalén. Triterpény z Reishi môžu byť extrahované, najčastejšie potom v etanolu a metalu. V týchto extraktoch potom bolo nájdené veľké množstvo zlúčenín triterpenické povahy, a to viac ako 50. Patrí medzi ne kyselina ganoderické, ludicenická, ganoderoly, ganoderal, ďalej potom tiež napr. Ganoderioly, ganoderony a kyselina ganodermická.
K tým najsilnejším triterpenoidom sa radí kyselina ganoderické X, ktorá je skutočný majster v zabíjaní nádorových buniek. Existujú aj ďalšie ganoderické kyseliny, a to napr. B a D, ktoré majú vplyv na krvný tlak, ktorý znižujú. Ganoderické kyseliny tiež pôsobí protiinfekčne.
Novšie nájdený je aj lucidumol C, ktorý veľmi efektívne ničí mnohé typy rakovinových buniek.
Zo sterolov menujeme ergosterol, čo je vitamín D2, ktorý je potrebný pre zdravú kostné tkanivo, podporuje mineralizáciu kostí, kosti sú tak pevnejšie.
Polysacharidy a glykoproteíny
Polysacharidy sú cukry, ktoré majú dlhý reťazec, nezvyšujú teda rýchlo glykémiu a mnohé sú tiež vo vode nerozpustné a nevstrebávajú sa z čreva, sú teda tzv. Hrubú vlákninou. Huby obsahujú polysacharidy vstrebateľné aj nevstrebateľné.
Polysacharidy z Reishi, sú známe tým, že vie regulovať mnohé pochody v tele. Medzi polysacharidy v Reishi sú hojne zastúpené tie, ktoré sa skladajú z glukózy, xylózy, manózy, galaktózy. Tie niektoré cukry tvoria kostru, na ktorú sa potom pripájajú reťazca, tj. Tvoria sa vetvenia, a to v rôznych pozíciách. Z Reishi sa izolovalo približne 200 rôznych polysacharidov. Asi najznámejšie sú beta glukány, a to oba typy beta-1-3 a beta-1-6-D glukány, tiež cukry ganoderany A, B, C. Z tých nerozpustných je dôležitý chitín. Vďaka tomu, že odchádza so stolicou, zlepšuje peristaltiku, môže na seba viazať rôzne škodliviny či tuky, ktoré s ním vyjdú z tela. Táto vláknina je tiež živinou pre črevnú mikroflóru.
Účinky polysacharidov sa odvíja práve od zloženia polysacharidu. Všeobecne je možné povedať, že väčšina z nich pôsobí na imunitný systém (nižšie dávky sú aktivačné, tie vyšší spíš protizápalové), ale tiež neutralizujú voľné radikály, pôsobí protirakovinové a vyrovnávajú hladinu cukrov v krvi.
Dôležitou zložkou Reishi sú aj glykoproteíny, čo sú zlúčeniny cukrov a bielkovín. Patrí sem aj lektíny. Tieto sú tiež silnými imunomodulátory a bojovníkmi proti vírusom a rakovinovým bunkám.
Tuky a mastné kyseliny
Reishi je tiež nositeľkou rôznych druhov mastných kyselín, a to ako polynenasýtených, tak i nasýtených. Tie polynenasýtené sú veľmi dôležité pre naše zdravie. Medzi nejzastoupenější mastné kyseliny patrí kyselina palmitová, linolová, olejová a stearová. Tieto kyseliny majú schopnosti inhibovať množenie rakovinových buniek, napr. Kyseliny stearová a palmitová navodzujú aj týchto buniek proapoptotický smrť. Majú tiež protilargické účinky.
Bielkoviny, peptidy, aminokyseliny a enzýmy
Súčasťou Reishi sú aj bielkoviny a ich stavebné prvky aminokyseliny. Aj toto dokážu ovplyvniť telesnej fungovanie. Jednou z najviac skúmaných, a teda i preskúmanou, je bielkovina označená ako Ling Zhi-8 (LZ-8), tú vedci izolovali z mycélia huby. Táto podobne ako ďalšie bielkoviny má stimulačný vplyv na imunitný systém, sú antioxidačným činidlom a tiež bojujú s rakovinou.
Pre telo sú tiež dôležité aminokyseliny, z ktorých si vie vyrobiť bielkoviny, ale tiež napr. Cukry, v prípade nutnosti. Reishi v sebe obsahuje aj tie esenciálne, čo sú tie, ktoré si telo nevie vytvoriť a je plne odkázané na ich prísun potravou.
Medzi bielkoviny patrí tiež enzýmy a tie zasahujú do mnohých dejov, napomáhajú syntéze niektorých zložiek, ale tiež vie iné štiepiť. Reishi vytvára napr. Metaloproteinázy, ktoré štiepia medzibunkovú hmotu, pôsobí protisrážlivé, ďalej potom galaktozidázy, to sú enzýmy, ktoré rozložia laktózu, čo je mliečny cukor.
Nukleozidy a nukleotidy
V Reishi nechýba ani zlúčeniny, akými sú adenín, adenozín, uracil, uridín ai. Mnohé tieto zlúčeniny, napr. Adenozín, pôsobí proti zhlukovaniu krvných doštičiek, tj. Obmedzuje sa tvorba krvných zrazenín (trombov), znižuje krvný tlak a ovplyvňuje srdcovú činnosť, preto sa podáva pacientov so srdcovou arytmiou.
Vitamíny a minerálne látky
Reishi je aj zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Je bohatá na vitamín D, vitamíny skupiny B, tiež beta karotén … Minerály zastúpené v Reishi sú napr. Sodík, draslík, zinok, selén, meď, železo, horčík a mnoho ďalších.
Tento krátky pohľad do zloženia Reishi dáva tušiť, že jej účinky na ľudské zdravie sú rôznorodé a neovplyvňujú len jednu vec, orgán, ale celkovo celý organizmus.
Čo dokáže Reishi?
V tomto texte sa budeme snažiť priblížiť niektoré z účinkov, ktorými Reishi disponuje. Najprv sa budeme venovať znalostiam, ktoré prináša súčasná veda a následne tiež pohľad tradičnej čínskej medicíny. Vedecky je Reishi študovaná v pokusoch in vitro, čo je na bunkových kultúrach, ale aj in vivo, teda na laboratórnych zvieratách. Existujú však už aj štúdie, ktorých sa zúčastnili dobrovoľníci.
Reishi postrach rakovinových buniek
Výskyt nádorových ochorení sa stále zvyšuje. Už nie je nikto, kto by sám rakovinu nemal, alebo nemal niekoho blízkeho s touto vážnou chorobou. S novými liečebnými postupmi, kam teraz patrí aj biologická liečba, sa zvyšujú šance pacientov na prežitie. Rakovina teda už neznamená rozsudok smrti, napriek tomu ale mnohé nakoniec úmrtím pacienta končí. Naviac je protinádorová terapia pre pacienta veľmi náročná, preto sa hľadajú možnosti, ako pacientovi uľahčiť, zvýšiť účinnosť terapie a šancu na život.
Reishi je v tomto ohľade intenzívne skúmaná. Vďaka svojmu zloženiu je úspešná v potláčaní rakovinového bujnenia. In vitro výskumy sú vykonávané na bunkách rakoviny, ku ktorým je Reishi pridaná. Sleduje sa, ako sa mení správanie buniek. Nie je prekvapením, že Reishi potláča delenie rakovinových buniek. Zastavuje totiž bunkový cyklus, ale čo je dôležitejšie dokáže spustiť signálne cesty, ktoré vedú k apoptóze, čo je typ bunkovej smrti. Je potvrdené, že Reishi takto zabíja bunky rakoviny pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka, sarkómu, leukémie, pečene, prostaty, krčka maternice i. Dôležitou schopnosťou Reishi je tiež obmedzenie novotvorby ciev, tj. Abiogeneze. Nádorové bunky, pretože sa intenzívne delia, potrebujú viac energie a kyslíka než zdravé bunky. Potrebujú teda aj väčší prísun krvi, to si zabezpečí tak, že produkujú pôsobky, ktoré zvyšujú tvorbu nových ciev.Toto však Reishi blokuje. Tým však Reishi v boji s rakovinou nekončí. Vie tiež zabrániť vycestovanie buniek z miesta nádoru, je teda aj protimetastatická. Pokusy na zvieratách ukazujú v podstate to isté, čo pokusy na bunkových kultúrach z rakovinových buniek. Zvieratá s rakovinou, ak im je Reishi podávaná, prežívajú dlhšiu dobu, navyše dochádza k zmenšeniu objemu aj váhy nádorové masy a zníži sa aj počty metastáz. V prípade rakoviny prostaty je tiež podstatné, že Reishi obsahuje ganoderol B, ktoré sa viaže na androgénne receptory prostaty. Táto väzba znemožní nadviazanie testosterónu, ktorý v tomto prípade stav zhoršuje, pretože stimuluje rast rakoviny.čo pokusy na bunkových kultúrach z rakovinových buniek. Zvieratá s rakovinou, ak im je Reishi podávaná, prežívajú dlhšiu dobu, navyše dochádza k zmenšeniu objemu aj váhy nádorové masy a zníži sa aj počty metastáz. V prípade rakoviny prostaty je tiež podstatné, že Reishi obsahuje ganoderol B, ktoré sa viaže na androgénne receptory prostaty. Táto väzba znemožní nadviazanie testosterónu, ktorý v tomto prípade stav zhoršuje, pretože stimuluje rast rakoviny.čo pokusy na bunkových kultúrach z rakovinových buniek. Zvieratá s rakovinou, ak im je Reishi podávaná, prežívajú dlhšiu dobu, navyše dochádza k zmenšeniu objemu aj váhy nádorové masy a zníži sa aj počty metastáz. V prípade rakoviny prostaty je tiež podstatné, že Reishi obsahuje ganoderol B, ktoré sa viaže na androgénne receptory prostaty. Táto väzba znemožní nadviazanie testosterónu, ktorý v tomto prípade stav zhoršuje, pretože stimuluje rast rakoviny.pretože stimuluje rast rakoviny.pretože stimuluje rast rakoviny.
Existujú aj pokusy, ktoré dokazujú, že Reishi môže napomôcť k zvýšeniu citlivosti rakovinových buniek k chemoterapii. Mnohé typy nádorov sú totiž k chemoterapii rezistentné či reagujú málo a musia byť využité vysoké dávky, ktorú sú pre pacienta nebezpečné.
Podávanie Reishi tiež znižuje následky liečby, urýchľuje regeneráciu organizmu.
V tejto sekcii je tiež nutné spomenúť imunostimulačné účinky, lebo Reishi stimuluje tie imunitné bunky, ktoré sú súčasťou protirakovinové imunity.
Reishi v súlade s imunitným systémom
Reishi je, hlavne vďaka obsahu polysacharidov, veľmi účinná v modulovania aktivity imunitného systému. Bez jeho správnej funkcie trpíme rôznymi ťažkosťami, s oslabením imunitného systému ľahšie podliehame infekciám a tiež rakovine, v prípade, že je imunitný systém zle nastavený môže sa obrátiť proti svojim vlastným štruktúram, ako to vidíme pri autoimunitných chorobách, alebo proti neškodným látkam, napr. peľom, ako je tomu v prípade alergií. Škodlivý je pre organizmus tiež dlhý, hoci mierny zápal. Reishi uvádza imunitný systém do rovnováhy, posilňuje ho, ale aj tlmí zlé reakcie.
Ak sa bližšie pozrieme na posilnenie imunitného systému, zistíme, že Reishi ovplyvňuje ako bunky vrodenej imunity (makrofágy, dendritické bunky, neutrofily a i.), Tak tie, ktoré patria do imunity získané (T a B lymfocyty). Polysacharidy z Reishi sa môžu naviazať na receptory na membránach imunitných buniek. Touto väzbou dochádza k spusteniu vnútrobunkových signálnych ciest, ktoré vedú napr. K zvýšeniu produkcie pôsobkov, ktoré aktivujú ďalšej časti imunitného systému, tj. Protizápalové cytokíny (IL-6, IL-1 alebo TNF alfa i.) Pôsobky, ktoré podporujú delenie a teda aj rozmnoženiu imunitných buniek (rastové faktory). Väzba však mení aj funkcie dané bunky, napr. V prípade makrofágov či dendritických buniek zvyšuje schopnosť pohlcovať cudzorodý materiál, či poškodené a umierajúce bunky. Jedná sa o fagocytózu. Pohltený časticu, treba baktériu,bunky usmrtí a “rozloží” na drobné bielkovinové časti, ktoré vystaví na svojom povrchu, kde ich môžu rozpoznať ďalšie bunky imunitného systému, ako sú T lymfocyty. Tie potom ďalej stimulujú B lymfocyty k produkcii imunoglobulínov. Je teda vidieť, že Reishi pôsobí na celý imunitný systém, nielen na jeho časť.
Pro případ tlumení imunitních reakcí umí Reishi zvýšit tvorbu IL-10 imunitními buňkami. Tento interleukin snižuje aktivitu imunitních buněk i sekreci prozánětlivých cytokinů.
Teraz si uvedieme príklad, ako Reishi pôsobí protialergicky. Na alergických myšiach, ktoré trpeli astmou, kedy je vysoká aktivita dýchacích ciest, ktoré veľmi rýchlo reagujú stiahnutím, sa vykonával pokus s podávaním Reishi. U myší, ktoré dostávali Reishi, došlo k zmierneniu prejavov alergie a astmy. Dochádza totiž k zamedzeniu uvoľneniu histamínu z mastocytov, znižuje sa tvorba cytokínov, ktoré v alergiu hrajú úlohu atď. Testovanie však nezostáva len u zvierat. Vykonaná bola aj štúdia s astmatickými pacientmi, kedy vďaka kombinácii podaných látok, z ktorých jednou bola ganoderické kyselina, došlo k výraznému zníženiu zápalu v dýchacích cestách, tým aj k poklesu tvorby hlienu a zvýšenej reaktivity dýchacích ciest.
Okrem alergií je Reishi testovaná aj v prípade autoimunitných chorôb. Opäť sa jedná o pokusy na myšiach, ktoré trpia obdobou ľudských chorôb, napr. Lupus, Crohnovej choroby či reumatoidnej artritídy. Podávanie Reishi výrazne znižuje autoimunitné zápal a zlepšuje stav pokusných zvierat.
Imunitný systém však nie sú len imunitné bunky a rôzne pôsobky, sú to tiež bariéry, ktoré zabraňujú vstupu škodlivín do tela, jedná sa o kožu a sliznice. Veľmi dôležitá je tá črevnej, a tú Reishi výrazne posilňuje. Stáva sa tak menej priepustná, a naviac dochádza k zlepšeniu stavu črevnej mikroflóry, ktorá je pre zdravie človeka nepostrádateľná. Pod vplyvom Reishi sa tiež zvyšuje koncentrácia slizničného imunoglobulínu A (IgA).
Reishi proti voľným radikálom
Oxidačný stres stojí za urýchlením starnutia a degeneratívnymi procesy v organizme. Voľné radikály totiž pôsobí toxicky, poškodzujú tuky v membránach, ale aj DNA buniek. Sú teda mutagénne a rakovinotvorné. Telo má mechanizmy, ktorými dokáže voľné radikály neutralizovať, keďže tie sa tvoria aj počas fyziologických procesov. V prípade fyzického i psychického stresu, pri vystavení znečisteniu, infekciám atď. Sa však voľné radikály tvoria v miere, kedy je už nie je organizmus schopný neutralizovať. Medzi silné antioxidanty patrí napríklad vitamín C a E, ale aj zložky Reishi, a to hlavne polyfenoly, polysacharidy a terpenoidy. Testovanie antioxidačných vlastností sa vykonáva napr. V roztokoch s radikálmi, ku ktorým sú pridávané extrakty s Reishi a potom sa meria koncentrácia “zvyšných” radikálov, teda tých, ktoré neboli neutralizované.Ďalej sú vykonávané aj pokusy na zvieratách, sledovať oxidačný stres umožňujú krvné odbery, ktoré stanovujú hladinu malondialdehydu, ktorý vzniká peroxidáciou lipidov v bunkových membránach. Vyššie hodnoty teda znamenajú vysokú aktivitu voľných radikálov.
Pri mnohých chorobách sú poškodzované orgány práve radikály, vidíme to napr. V prípade diabetu typu I, pri zlyhávaní obličiek, poškodenie pečene či degeneratívnych procesoch v mozgu. Zníženie koncentrácie voľných radikálov tiež spomaľuje, až zastavuje progresiu poškodenia a umožní regeneráciu orgánu, pokiaľ je to možné.
Reishi proti infekciám
Infekcia sa rozbieha vo chvíli, keď dôjde k prieniku a rozmnoženiu infekčného patogénu. Tento môže byť zastavený už pri snahe vstúpiť do organizmu, napr. Na koži, slizniciach, či potom neskôr v tele, a to vďaka imunitnému systému. K infekcii teda dôjsť nemusí, hoci sme sa nakazili. Infekčné patogén si však vytvorili dômyselné mechanizmy, ktorými vie oklamať imunitný systém, čo im dovolí sa premnožiť a spôsobiť problémy. Niektoré infekcie, teda ich pôvodcovia môžu človeka aj zabiť. Problémom sú hlavne vírusové infekcie, na ktoré neexistuje účinná liečba, iba proti vírusom chrípky a herpes vírusom. U oslabených jedincov sú veľmi závažné kvasinkové a hubové infekcie a poslednou dobou sa stávajú postrachom aj infekcie bakteriálne. Baktérie sa totiž stávajú rezistentnými, nejde je zabiť antibiotikami. Hľadajú sa teda možnosti, ako infekcia liečiť.Reishi obsahuje komponenty, ktoré majú ničivé účinky na patogénne mikroorganizmy, a to ako na vírusy, baktérie, tak i huby a parazity.
Pri pokusoch s vírusom herpesu sa preukázalo, že Reishi obmedzuje ich množenie, udržuje ich v šachu, pôsobí proti možnej reaktiváciu. V štúdiách a pacientov, ktorí prekonali pásový opar sa pri užívaní extraktu z Reishi výrazne znížili neuralgické postherpetickej bolesti a u pacientov a genitálnym oparom tiež došlo k výraznému zlepšeniu stavu pri podávaní Reishi. Urýchlilo sa hojenie lézií a zmiernili následky. Reishi je však účinná aj proti HIV, blokuje totiž enzým reverznú transkriptázu, ktorú vírus potrebuje, aby sa mohol množiť. U kyseliny ganodermové sa preukázalo, že potláča replikovanie ďalších vírusov, napr. Vírusu hepatitídy B alebo vírusu Ebstein-Barrovej (EBV). Triterpenoidy sú potom účinné v boji proti chrípkovým vírusom H5N1 a H1N1. H1N1 je častým pôvodcom v zimnom období prepukajúca chrípkových epidémií. Nie sú to len vírusy, s ktorými si Reishi vie poradiť,sú to aj baktérie. Veľakrát aj tie pomerne rezistentné a nebezpečné. Reishi obmedzuje delenie, teda aj rast kolónií a ničí napr. E. coli, zlatého stafylokoka, pseudomonády, salmonelu, či dokonca pôvodcu TBC, tj. Mykobaktérie. Reishi je tiež schopná účinkovať v súčinnosti s antibiotikami, tj. Posilniť ich účinky.
Ďalej potom pôsobí proti kvasinkám, napr. Potláča rast druhu Candida glabrata a je pomocníkom pri liečbe malárie, ktorá je spôsobená parazitom plazmódia.
Reishi ako antidiabetikum
Diabetes mellitus, ľudovo cukrovka, je zvlášť v prípade typu II pomerne častá choroba. Typ II je pritom daný nesprávnych životným štýlom a je teda možné jeho vzniku predísť. Kým typu I má podklad autoimunitné a dochádza k deštrukcii pankreasu, ubúda inzulínu, diabetik typu II môže mať inzulínu dostatok, niekedy aj nadbytok, ale jeho bunky na neho nereagujú, sú inzulinorezistentní. Zvýšená koncentrácia cukrov v krvi, hyperglykémia, vedie k poškodeniu ciev, nervov i orgánov. Stretávame sa tak s tým, že medzi diabetikov sú častejšie choroby obličiek, sietnice, je zhoršené hojenie rán, mnohokrát je nutná aj amputácia atď. Niekedy už samotná diéta a zmena životného štýlu môže pacientovi s typom II pomôcť, ak nie, podávajú sa antidiabetiká, v ťažkých prípadoch au typu I sa podáva inzulín. S udržaním hladinu cukrov môže pomôcť aj Reishi.Tento účinok je najčastejšie testovaný na laboratórnych zvieratách, u ktorých je navodený stav zodpovedajúci ľudskej cukrovke. Dochádza k poškodeniu pankreasu, zvýšenie glykémie, vykovaní hemoglobínu i inzulinorezistencia. Ak je podávaná Reishi dochádza k zlepšeniu. Je spomalený zápal ničiace pankreas, dokonca je podporená regenerácie tkaniva a produkcia inzulínu, klesá hladina cukrov v krvi a tiež sa upravuje inzulinorezistencia. Bunky sa stanú opäť odpovídavé na inzulín a cukor prestupuje do ich vnútra. Okrem pokusov so zvieratami je však aj klinická štúdia, ktorej sa zúčastnilo 71 pacientov s cukrovkou typu II, tí dostávali ganopoly. Po 12 týždňoch sa kontroloval ich stav. V tej dobe u nich došlo k poklesu glykémie, tá sa teda dostala pod kontrolu, poklesky aj hodnoty glykovaného hemoglobínu. Už sme spomenuli, že u diabetikov často dochádza aj k chronickým komplikáciám,aj tie môže Reishi mierniť. V prípade poškodenia obličiek, u ktorých došlo k poklesu funkcií, sa podávaním Reishi spomalila progresie, dokonca došlo k zlepšeniu. Znížila sa hladina kreatinínu a urey v krvi, čo je známka zlepšenie obličkových funkcií. Reishi pôsobí preventívne aj proti poškodeniu očí a nervov. Pri vysokých koncentráciách glukózy sa tiež zvyšuje produkcia sorbitolu, a to aktivitou enzýmu aldózoreduktázou. Sorbitol sa však môže akumulovať v oku a spôsobiť zákal šošovky a poškodiť sietnicu. Reishi blokuje enzým, teda aj tvorbu sorbitolu, a tým ochraňuje očné šošovku pred poškodením. Výsledky štúdií na zvieratách i pacientoch teda dávajú tušiť, že by sa Reishi raz mohla stať súčasťou liečby cukrovky.Znížila sa hladina kreatinínu a urey v krvi, čo je známka zlepšenie obličkových funkcií. Reishi pôsobí preventívne aj proti poškodeniu očí a nervov. Pri vysokých koncentráciách glukózy sa tiež zvyšuje produkcia sorbitolu, a to aktivitou enzýmu aldózoreduktázou. Sorbitol sa však môže akumulovať v oku a spôsobiť zákal šošovky a poškodiť sietnicu. Reishi blokuje enzým, teda aj tvorbu sorbitolu, a tým ochraňuje očné šošovku pred poškodením. Výsledky štúdií na zvieratách i pacientoch teda dávajú tušiť, že by sa Reishi raz mohla stať súčasťou liečby cukrovky.Znížila sa hladina kreatinínu a urey v krvi, čo je známka zlepšenie obličkových funkcií. Reishi pôsobí preventívne aj proti poškodeniu očí a nervov. Pri vysokých koncentráciách glukózy sa tiež zvyšuje produkcia sorbitolu, a to aktivitou enzýmu aldózoreduktázou. Sorbitol sa však môže akumulovať v oku a spôsobiť zákal šošovky a poškodiť sietnicu. Reishi blokuje enzým, teda aj tvorbu sorbitolu, a tým ochraňuje očné šošovku pred poškodením. Výsledky štúdií na zvieratách i pacientoch teda dávajú tušiť, že by sa Reishi raz mohla stať súčasťou liečby cukrovky.Sorbitol sa však môže akumulovať v oku a spôsobiť zákal šošovky a poškodiť sietnicu. Reishi blokuje enzým, teda aj tvorbu sorbitolu, a tým ochraňuje očné šošovku pred poškodením. Výsledky štúdií na zvieratách i pacientoch teda dávajú tušiť, že by sa Reishi raz mohla stať súčasťou liečby cukrovky.Sorbitol sa však môže akumulovať v oku a spôsobiť zákal šošovky a poškodiť sietnicu. Reishi blokuje enzým, teda aj tvorbu sorbitolu, a tým ochraňuje očné šošovku pred poškodením. Výsledky štúdií na zvieratách i pacientoch teda dávajú tušiť, že by sa Reishi raz mohla stať súčasťou liečby cukrovky.
Reishi podporuje zdravie kardiovaskulárne systému a bojuje s tukmi
Súčasná doba je spojená s veľkým výskytom ľudí, ktorí majú zvýšené hladiny tukov v krvi, teda hyperlipidémii. Zvýšené môžu byť len niektoré tuky, napr. LDL, celkový cholesterol, triglyceridy ai. Podobne ako u cukrovky, ani v tomto prípade nemusíme dlho vedieť, že máme tento problém. Môže sa prejaviť až kardiovaskulárnymi komplikáciami, kedy je už ateroskleróza natoľko závažná, že sa klinicky prejavuje, a to napr. Zvýšením krvného tlaku, angínou pektoris, infarktom myokardu aj. Je teda dôležité chodiť na preventívne prehliadky a nechať si “zmerať” tuky. S reguláciou hladín lipidov nám môže pomôcť aj Reishi. Najčastejšie sú vykonávané pokusy na zvieratách, ktoré sú kŕmené vysokotučné diétou, čím u nich dôjde k zvýšeniu lipidov v krvi, tj. Cholesterolu, LDL, triglyceridov, ale zároveň klesá hodnoty “dobrého” cholesterolu HDL.Ak je však zvieratám podávaná aj Reishi, zlé hodnoty všetkých meraných lipidov klesajú, len HDL rastie, čo je žiaduce. Boli dokonca vykonali aj štúdie s dobrovoľníkmi. V jednej bolo 26 pacientov, ktorí mali nadváhu, cukrovku typu II a tiež trpeli hypercholesterolémiou. Ak užívali aj Reishi síce nepomohlo znížiť ich hmotnosť, ale zato sa zlepšili parametre týkajúce sa cukrov a tukov. Pacienti dostali pod kontrolu svoju glykémiu aj hladinu triglyceridov, došlo tiež k zvýšeniu HDL bez použitia ďalších liekov.ale zato sa zlepšili parametre týkajúce sa cukrov a tukov. Pacienti dostali pod kontrolu svoju glykémiu aj hladinu triglyceridov, došlo tiež k zvýšeniu HDL bez použitia ďalších liekov.ale zato sa zlepšili parametre týkajúce sa cukrov a tukov. Pacienti dostali pod kontrolu svoju glykémiu aj hladinu triglyceridov, došlo tiež k zvýšeniu HDL bez použitia ďalších liekov.
Už sme spomenuli aj angínu pektoris, tj. Bolesti na srdci spôsobené nedokrvenosti, za nimi môžu stať aj aterosklerotické zúžené cievy. Vedci teda vybrali 34 pacientov so stabilnou angínou a podávali im Reishi. Zistili, že u pacientov dochádza k zníženiu zápalu, ten je prítomný v aterosklerotických léziách a tiež ničí cievy, ďalej potom sa ukázalo, že Reishi znižuje oxidačný stres, ktorý je v tomto prípade značne zvýšený a má negatívny vplyv na cievy a srdce. Ďalej potom tiež znižuje hladinu celkového cholesterolu. U pacientov boli vstupné hodnoty 205,49 ± 48,49 mg / dl, tie výstupné potom 182,11 ± 73,81 mg / dl.
Reishi má tiež potvrdené krvný tlak znižujúce účinky. To sa ukázalo v pokuse u myší, u ktorých dochádza k spontánnemu nárastu krvného tlaku. Ak bola podávaná Reishi, bol tlak u týchto myší nižšia.
Pečeň a tráviaci systém pod ochranou Reishi
Už sme spomenuli veľa účinkov, ktoré Reishi má, a pridávame ďalšie. Môže chrániť a pomôcť regenerát pečeň a ďalšie orgány tráviacej sústavy. Pečeň je síce orgánom, ktorý má značné regeneračné schopnosti, pokiaľ je však sústavne zaťažovaný či vystavený enormný dávke škodlivé látky, je tento orgán poškodený. Môže mu škodiť tuk, ktorý sa do nich ukladá, ale tiež napr. Alkohol, toxíny z plesní, chemikálie, lieky, infekcie atď. Sprvu dochádza v pečeni k fibrotizácia, funkčné tkanivo je pri snahe o hojení nahradená nefunkčné, tento stav môže prejsť v cirhózu.
Pre zistenie vplyvu Reishi na pečeň bola táto poškodená hlodavcom podaním tetrachlorid či alloxanu. Poškodenie pečene sa prejavilo uvoľnením enzýmov, ktoré sú v pečeňových bunkách, pri ich poškodení sa dostávajú do krvného obehu, jedná sa o ALT a AST. Hlodavcom, ktorým bola po poškodení pečene podávaná Reishi, sa pečeň rýchlejšie regenerovala, došlo k obnoveniu funkcií a poklesu pečeňových enzýmov v krvi. V tomto prípade sa teda jedná o regeneráciu, ale Reishi môže pôsobiť aj ochranne. Ak je podávaná pred aplikáciou toxické látky, zmierni jej dopady na pečeň. Pokus sa prevádzal na potkanoch, u potkanov, ktorá pred podaním toxické látky nedostali Reishi, došlo k značnej deštrukcii tkaniva pečene so stratou pečeňových funkcií. Inak tomu bolo u potkanov liečených Reishi, tu bol následok podanie toxické látky oveľa menšie a návrat do “pôvodného” stavu rýchlejší.Reishi dokonca ochraňuje pečeň aj pred hubovými toxínmi, napr. Alfa amantínom, ktorý je v muchomůrkovitých hubách. V prípade podania Reishi sa zvýši nádej na prežitie, pečeňové bunky nepodliehajú tak masívne bunkovej smrti apoptózou a je tiež znížený ničivý oxidačný stres. Reishi by sa teda mohla podávať aj pri otravách hubami.
Okrem pečene má Reishi pozitívny vplyv na črevnú sliznicu, ako sme spomenuli už vyššie v kapitole o imunitnom systéme. Podporuje zdravú mikroflóru, zvyšuje odolnosť sliznice, znižuje jej priepustnosť, aj zápal, ak v nej prebieha. Reishi je prospešná aj pre žalúdok, pretože zabíja baktériu Helicobacter pylori, ktorá stojí za žalúdočnými vredmi a mnohokrát aj rakovinou žalúdka.